Principal > Documents > Drets dels infants > Infants soldat

El treball infantil


Especialment al tercer món, el nombre de nens i nenes que treballen cada any augmenta, tant en termes absoluts com relatius. A més, l'existència del treball infantil normalment va associada, en un mateix país, amb alts índexs d'atur i de precarietat laboral per als adults. És a dir, que mentre els infants es veuen privats del seu dret a gaudir de la infantesa i a ser escolaritzats, els adults en edat laboral no poden exercir el seu dret a treballar i a poder mantenir dignament les seves famílies.
Per exemple, segons l'Organització Internacional del Treball, només al Pakistan actualment hi ha més de set milions i mig de treballadors forçats infantils,  més de mig milió dels quals treballen a les fàbriques de catifes. D'altres treballen a les fàbriques de totxos, de pilotes... sovint en unes condicions de semiesclavitud.
"El futbol sempre ha estat un dels meus esports preferits. Un dia vaig tenir la immensa sort de visitar Sialkot, al Pakistan (...) Vaig visitar la fàbrica més important de pilotes de futbol y vaig veure milions de pilotes d'excel·lent qualitat... i llavors vaig descobrir nens petits cosint retalls de cuiro. Les seves mans estaven foradades, renegrides, els seus ulls envermellits a causa del vapor de la maquinària. La fàbrica estava plena de nens cosint amb totes les seves forces. Tenien entre 6 i 15 anys."
Zulfiqar Ali Mahar, 14 anys. Citat al llibre "Lucha por tus derechos". Edelvives, 1998
Durant aquest segle, mentre les condicions de vida dels infants als països occidentals han millorat notablement (tot i que queden "bosses" de marginalitat i explotació laboral molt preocupants) a la resta del món essencialment el que ha canviat és l'ocupació dels infants treballadors, i així com anteriorment és dedicaven sobretot als treballs agrícoles, ara a moltes àrees geogràfiques cada vegada són més presents en diferents processos industrials.

Les causes d'aquesta explotació infantil són múltiples:

 • De vegades, la pròpia família i societat ho relativitzen.
 • Els propis governs no s'hi oposen
 • El poder econòmic internacional ho fomenta i se'n beneficia.
 • Nosaltres, també potencials beneficiaris d'aquest treball infantil generador de productes de consum a baix preu, no volem afrontar la relació entre el nostre benestar i el seu "malestar".
 • El treball infantil  és un fet gravíssim perquè roba la infantesa.
  Mentre els infants haurien d'estar jugant i aprenent, és a dir, gaudint i formant-se, transiten per la seva infantesa sense viure-la, a les fosques, alienats, de manera que arriben a adults de cop, sense haver viscut un procés essencial per a la formació de la seva personalitat (en la seva vessant emocional i d'aquisició de coneixements i recursos).


  Proposta de treball: Les catifes voladores
  Un cas concret: Iqbal Masih
  .


  torna a l'inici