AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
Presos de consciència
Història (1)
índex
definició
orígens
activitats
Primers presos de consciència adoptats per Amnistia Internacional
Constantin Noica

Filòsof romanés condemnat a 25 anys de presó perquè, quan va ser expulsat de la universitat, els seus amics i alumnes van continuar visitant-lo per rebre els seus coneixements sobre filosofia i literatura.
Va ser alliberat
El pastor Ashton Jones
De 65 anys, destacada personalitat activa en el moviment de "Freedom Rides" del Congrés per a la Igualtat Racial (CORE), el qual protestava contra la segregació racial als estats del sud d'Estats Units. Li van clavar nombroses pallisses i va ser empresonat en tres ocasions.
Va ser alliberat

El cardenal Mindszenty
Aquest cardenal hongarès va passar molts anys sota arrest domiciliari a l'ambaixada d'Estats Units per la seva oposició al govern comunista d'Hongria.
Va ser alliberat

L'arquebisbe Josef Beran
Supervivent de dos camps de concentració durant l'ocupació nazi, el 1948 va ser detingut novament per pronunciar un sermó en el qual protestava contra el nou govern comunista que s'havia ocupat el poder mitjançant un cop d'Estat. El 1961, quan va ser adoptat, l'arquebisbe Beran feia ja 13 anys que era a la presó.
Va ser alliberat

Toni Ambatielos
Comunista grec empresonat per les seves activitats sindicals.
Va ser alliberat

El doctor Agostinho Neto
Metge i poeta d'Angola que va patir tortures brutals a mans de les autoritats portugueses. El juny de 1960, a Portugal, la policia va irrompre a casa seva, el varen fuetejar en presència de la seva família i se'l varen endur a la presó, sense judici, pel "delicte" de tractar de millorar l'atenció mèdica a Angola.
Posteriorment el van sotmetre a arrest domiciliari, del qual va escapar. Més tard va esdevenir el primer president d'Angola. (com a mínim 11 ex presos de consciència adoptats per Amnistia Internacional van ser posteriorment Caps d'Estat o de govern).