Principal > Documentació > Pena de mort >

Història de la pena de mort

Injecció letal


La injecció letal és l'últim mètode d'execució incorporat al catàleg de formes d'aplicar la pena de mort. Es va aprovar per primera vegada als Estats Units, a Oklahoma i Texas, el 1977. El primer executat amb aquest nou procediment va ser Charles Brooks, a Texas (1982). En l'actualitat és el mètode d'execució més utilitzat als Estats Units. Recentment, s'ha començat a qüestionar que sigui un mètode d'execució indolor, en contra del que asseguraven els seus promotors.
"Aquest mètode d'execució consisteix en injectar per via intravenosa i de manera contínua una quantitat letal d'un barbitúric d'acció ràpida en combinació amb un producte químic paralitzant. El procediment és similar a l'utilitzat en un hospital per a administrar una anestèsia general, però els productes són injectats en quantitats letals. A Texas, un dels 19 estats dels Estats Units on l'execució es realitza per injecció letal, s'usen tres substàncies conjuntament: tiopentat sòdic, bromur de pancuroni i clorur potàsic. La primera és un barbitúrico que fa perdre el coneixement al pres, la segona és un relaxant muscular que paralitza el diafragma, impedint així la respiració, i la tercera provoca una aturada cardíaca.
"Encara que els defensors de la injecció letal pretenen que és més humana que altres mètodes d'execució, diversos metges han descrit els problemes que poden sorgir. Alguns presos amb un historial perllongat d'ús indegut d'estupefaents poden tenir venes cicatritzades i pot ser necessària una intervenció quirúrgica per a arribar a una vena més profunda. Si el pres forceja durant l'execució, el verí pot entrar en alguna artèria o en el teixit muscular i causar dolors. Si els components de la solució letal no estan equilibrats o si es combinen prematurament, la barreja pot espessir-se, obstruir les vies venoses i fer que la mort tardi més temps a arribar. Si el barbitúric anestèsic no actua ràpidament, el condemnat pot adonar-se que s'està asfixiant a mesura que els seus pulmons es paralitzen."
Amnistia Internacional. Cuando es el estado el que mata. Edai. Madrid, 1989

"La seqüència farmacològica que s'usa als Estats Units va ser desenvolupada el 1977 per un metge forense d'Oklahoma que no tenia experiència en farmacologia o anestèsia. Texas ràpidament va adoptar el protocol d'Oklahoma i com a mínim altres 34 estats també ho van fer llavors. (...) cap dels estats va consultar experts mèdics per a determinar si la seqüència original de tres fàrmacs podia ser adaptada per a disminuir el risc de dolor per al pres usant altres fàrmacs o mètodes per a administrar-los. (...) Les institucions penitenciàries han rebutjat l'opció d'executar presos amb una sola injecció massiva d'un barbitúric, tot i que això causaria una mort sense dolor, perquè aquest mètode obligaria els botxins i testimonis a esperar-se 30 minuts més, fins que el cor del pres deixés de bategar."
Human Rights Watch. Negligència en l'ocupació d'injeccions letals. 24-4-2006.

A més de als Estats Units, existeix també (2006) com mètode d'execució a la Xina, Guatemala, Filipines i Tailàndia. Els seus precedents són els experiments i les execucions portades a terme durant el nazisme mitjançant injeccions de productes químics: en els camps d'extermini moltes persones van morir a causa d'aquestes activitats.

torna a l'inici