Principal > Documentació > Pena de mort >

Història de la pena de mort

L'electrocució: la cadira elèctrica


Thomas Edison (1847-1931), va ser l'inventor de la bombeta. El que no es coneix tant és que també va participar en l'invent de la cadira elèctrica. Un empleat seu, Harold P. Brown, va ser qui va dur a terme el desenvolupament d'aquest nou sistema d'execució.

L'invent s'emmarcava d'una banda en la recerca als Estats Units d'un sistema d'execució més eficaç que la forca, i d'un altre, en una batalla comercial, en la competència ferotge a la fi del segle XIX lliurada entre Thomas Edison i George Westinghouse (els dos inventors i empresaris), per la implantació d'un sistema de subministrament elèctric domèstic. Edison defensava la implantació del corrent continu, i Westinghouse l'altern. La cadira elèctrica de Brown i Edison funcionava amb el corrent altern del seu competidor, Westinghouse, amb la pretensió que l'invent, associant corrent altern i cadira elèctrica, faria que els consumidors no acceptessin a les seves cases la mateixa electricitat usada per a l'execució dels condemnats, temorencs de la seva perillositat. Va ser precisament llavors quan es va començar a utilitzar la paraula "electrocució".

El 1889 l'estat de Nova York va aprovar la cadira elèctrica de corrent altern com a nou sistema d'execució. El primer executat amb la cadira elèctrica va ser William Kemmler (presó de Auburn, 6 d'agost de 1890). La primera dona va ser Martha M. Place (presó de Sing Sing, 20 de març de 1899).

"El procediment és el següent: després de lligar el pres a una cadira construïda amb aquesta finalitat, els botxins fixen uns elèctrodes de coure humits al capdavant i a una cama del condemnat, després de rasurar-les per a garantir un bon contacte entre els elèctrodes i la pell. A continuació, s'apliquen fortes descàrregues de corrent elèctric durant breus períodes. La mort es produeix per aturada cardíaca i paràlisi respiratòria.
"L'electrocució produeix efectes destructius visibles al cremar-se els òrgans interns del cos; a l'aplicar el corrent, el condemnat moltes vegades salta cap endavant, tibant les corretges que el subjecten, i en ocasions defeca, orina o vomita sang. Tots els testimonis presencials han descrit una olor de carn cremada."
Error capital. La pena de muerte frente a los derechos humanos. Amnistía Internacional. Edai. Madrid, 1999
Malgrat la seva presumpta major efectivitat que la forca, des dels primers moments la seva utilització va estar envoltada de polèmica, a causa de diverses situacions en les quals les víctimes no van morir instantàniament i van haver de ser sotmeses a múltiples descàrregues elèctriques. No obstant això, la seva utilització es va anar estenent pels estats de la Unió.

En teoria, la inconsciència esdevé en una fracció de segon. No obstant això, hi ha informes de víctimes els caps de les quals es van encendre, transformadors cremats, despreniments de les corretges de subjecció o altres incidents, amb el resultat d'execucions temporalment interrompudes o llargues agonies i patiments.

El 1946, quan les autoritats de l'estat de Louisiana van electrocutar a Willie Francis, un adolescent de 17 anys, aquest va sobreviure al primer intent, tot i rebre múltiples descàrregues de la màxima potència, mentre cridava: "Parin, deixin-me respirar!". No li va servir de res sobreviure: passat un temps, es va signar una nova ordre d'execució i, finalment, va ser executat un any més tard, després que la Cort Suprema dels Estats Units va resoldre que aquesta segona execució no infringiria la Constitució.

Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti, dos anarquistes d'origen italià, van ser executats en la cadira elèctrica a Massachusetts el 23 d'Agost de 1927. Estaven acusats d'un assassinat comès el 1920, i la seva condemna estava condicionada per la seva militància i activisme polític, enmig de grans dubtes sobre la seva culpabilitat. El seu judici i la posterior execució van generar una gran expectació i protestes a tot el món.

"...si no passa res entre el divendres i el dilluns, ens electrocutaran el 22 d'agost, immediatament després de la mitjanit (...) amb nosaltres hi ha un altre jove que es diu Celestino Maderios, que serà electrocutat alhora que nosaltres. Ha estat ja dues vegades abans en aquesta horrible cel·la dels condemnats, que haurien de destruir els malls del veritable progrés, aquesta horrible cel·la que serà per a sempre la vergonya dels ciutadans de Massachusetts."
Carta a Dante. Nicola Sacco. >> carta sencera
A mesura que va anar avançant el segle XX es va anar qüestionant cada vegada més la utilització de la cadira elèctrica. Després de convertir-se a principis de segle en el mètode d'execució més utilitzat als Estats Units, posteriorment va començar a ser abandonada, substituïda en alguns estats per la cambra de gas i, a mitjans dels anys 80, per la injecció letal. L'any 2004 només s'utilitzava a Alabama, Florida, Nebraska, Carolina del Sud, Tennessee i Virgínia.
.

torna a l'inici