Principal > Documents > Drets de les dones >

Els drets de les dones al llarg dels segles

Cites de filòsofs, escriptors i líders religiosos de diferents èpoques i cultures


Procedència de les cites: "La inferioridad natural de la mujer". Tama Starr, Alcor (Ediciones Martínez Roca), Barcelona, 1993
"Si una dona parla (...) irrespectuosament a un home, a aquesta dona se li esclafa la boca amb un totxo cuit."
Edicte de Urukagina, rei de Sumer (ca. 2350 a.C)

"Una vegada més, l'home  és per naturalesa superior i la femella inferior. Un dirigeix i l'altra és dirigida (...) Els de classe baixa són per naturalesa esclaus, i és millor per a ells, com per a tots els inferiors, estar sota el comandament d'un amo."
Aristòtil, Política (S.IV a.C)

"Existeix un principi bo que va crear l'ordre, la llum i l'home, i un principi dolent que va crear el caos, la foscor i la dona."
Pitàgores (S. VI a.C)

"D'aquells que van néixer homes, tots els que van ser covards i es van passar la vida fent maldats van ser transformats, en el seu segon naixement, en dones (...) Aquest és l'origen de les dones i de tot el que és femení."
Plató, Timeo (ca. 360 a.C)

"Tanta és l'estupidesa del caràcter de la dona que en totes les qüestions li cal desconfiar d'ella mateixa i obeir el marit."
Confuci (ca. 500 a.C)

"És llei natural que la dona estigui sotmesa al marit."
Confuci (ca. 500 a.C)

"No correspon a una dona decidir res per ella mateixa, sinó que està sotmesa a la regla de les Tres Obediències. Quan és jove sempre ha d'obeir els seus pares; quan està casada ha d'obeir el seu marit; quan és vídua ha d'obeir el seu fill."
Menci, filòsof xinès (ca. 320 a.C)

"He trobat que la dona és més amarga que la mort, perquè ella és com una xarxa, el seu cor com un llaç i els seus braços com cadenes. Aquell qui plau a Déu se n'aparta, però el pecador cau en el parany. Mira, això he trobat, diu el Predicador, tractant de raonar, cas per cas. Encara que he seguit buscant, res més no he trobat. Un home entre mil, sí que el trobo, però dona entre totes elles, no l'he trobada."
Antic testament. Eclesiastès, 7,26-28 (ca. 400 a.C)

"Com pot ser net el que ha nascut de dona?"
Antic testament. Job, 25,4 (ca. 325 a.C)

"Cap al teu marit anirà la teva apetència i ell et dominarà."
Antic testament. Gènesi, 3,16 (ca. 900 a.C)

"Dones, sigueu submisses als vostres marits, com convé en el Senyor."
Nou Testament, Epístola als colosenses, 3,18 (ca. 50 d.C)

"Que la dona escolti la instrucció en silenci, amb tota submissió. No permeto que la dona ensenyi ni que domini l'home. Que es mantingui en silenci. Perquè Adam va ser format primer i Eva en segon lloc."
Nou testament, Primera epístola a Timoteu, 2,11-15 (ca. 50 d.C)

"Abans que ensenyar-les a les dones, les paraules de la Torah haurien de cremar-se."
Talmud, Sotah, 3,4 (ca. 150 d.C)

"Si sorprens la teva esposa en adulteri, pots matar-la impunement sense judici; però si tu comets adulteri o actes indecents, ella no ha d'atrevir-se a posar-te un dit damunt, ni tampoc la llei ho permet."
Marc Cató, Sobre el dot (ca. 200 a.C)

"L'esposa no ha de tenir sentiments propis, sinó que ha d' acompanyar el marit en els estats d'ànim d'aquest, ja siguin seriosos ja alegres, pensatius o bromistes".
Plutarc, Preceptes conjugals (ca. 110 d.C)

"Totes i cadascuna de les dones són un estol de voltors."
Petroni, El satiricó (S. I d.C)

"Tota dona hauria de sentir-se avergonyida al pensar que és una dona."
Sant Climent d'Alexandria, El Tutor (ca. 190 d.C)

"Les bones dones són obedients i guarden en secret el que Al·là ha guardat. Pel que fa a aquelles que temeu que es rebel·lin, amonesteu-les, feu que dormin en llits separats i assoteu-les."
Mahoma, L'Alcorà, 4,34 (626 d.C)

"Les nenes comencen a parlar i a aguantar-se dretes abans que els nois perquè les males herbes sempre creixen més de pressa que els bons cultius."
Martí Luter, Converses de sobretaula (1533)

"Déu va crear Adam amo i senyor de totes les criatures, però Eva ho va espatllar tot."
Martí Luter, Converses de sobretaula (1533)

"La primera i més important qualitat d'una dona és la dolçor (...) Ha d'aprendre a sotmetre's sense queixar-se al tractament injust i les ofenses del seu marit."
Jean-Jaques Rousseau, Emili o l'educació (1762)

"Que la dona està destinada per naturalesa a obeir s'evidencia en el fet que tota dona situada en la posició antinatural de completa independència s'uneix immediatament a algun home a qui permet que l'orienti i la dirigeixi. Això és a causa del fet que necessita un senyor i un amo. Si és jove, serà un amant; si és vella, un sacerdot."
Arthur Schopenhauer, Les dones (1851)

"La principal distinció en les facultats intel·lectuals dels dos sexes queda evidenciada per l'eminència a la que arriba l'home en tot allò que emprèn, sempre superior a la dona, tant si l'empresa requereix un pensament profund com si es tracta de raó, imaginació o simplement de l'ús dels sentits i les mans."
Charles Darwin, L'origen de l'home i la selecció sexual (1871)

"L'home ha de ser educat per a la guerra, i la dona, per a la recreació del guerrer: tota la resta són ximpleries."
Friedrich Nietzsche, Així va parlar Zaratustra (1883)

"És evident que tots els desastres, o una enorme proporció, són causats pel caràcter disolut de les dones."
Lleó Tolstoy, Diari (19 de desembre de 1900)

"L'efecte de l'enveja del penis contribueix a més a la vanitat física de les dones, ja que inevitablement valoraran molt més els seus encants com una tardana compensació per la seva inferioritat sexual original."
Sigmund Freud, Feminitat (1933)
 

[ca. = "circa" (llatí), al voltant de], nota d'AI

torna a l'inici