Principal > Recursos > Cine > 30 anys
30 anys de cine i educació en drets humans

Fa 30 anys, el 1989, vam començar a distribuir la carpeta didàctica tituladaEls drets humans (1), amb propostes sobre la pena de mort, la tortura, els presos de consciència i els judicis justos. Junt amb aquestes propostes, oferíem informacions complementàries relacionades amb els drets humans en general. Una d'aquelles informacions era una llista amb 24 pel.lícules.

Pocs anys després, quan vam començar a penjar continguts a internet (fins aleshores tot ho distribuíem en paper), aquella primera llista de mica en mica va anar creixent i diversificant-se, i alhora la vam complementar amb apartats temàtics, per tal de facilitar-ne el seu ús (per exemple, els apartats sobre la pena de mort, el racisme, els drets de les dones, dels infants, etc.).

Avui, a la llista general de pel.lícules n'hi tenim 680, classificades en 30 apartats.

Després vam incorporar un apartat amb les referències de webs d'altres entitats que oferien fitxes didàctiques de pel.lícules (sempre des d'aquesta perspectiva dels drets humans), i alhora vam iniciar  també una petita recopilació de textos teòrics sobre l'ús del cinema a l'aula en el context de l'educació en drets humans.

El 2008, amb la incorporació de noves persones especialment interessades en el cine, vam decidir fer un nou pas endavant: vam començar a elaborar fitxes de pel.lícules amb propostes didàctiques personalitzades. Ens vam proposar associar una pel.lícula (amb la corresponent fitxa) a cada un dels articles de la Declaració Universal dels Drets Humans. I quan vam tenir una pel.lícula per a cada article, en vam buscar una segona, i en el cas d'alguns articles, més.

Avui, a aquest apartat hi tenim 84 fitxes de pel.lícules, i és un dels apartats més visitats del web.

El 2013 vam començar a treballar sobre fragments de pel.lícules, fent-ne també fitxes, considerant que era una opció que en general podia ser més viable a l'aula, al no requerir tant de temps.

Actualment, a aquest apartat hi tenim 70 fitxes de fragments.

Una altra iniciativa, pensada amb la voluntat d'ampliar les edats a les quals ens dirigíem (en general, a partir de 12 anys, d'ESO cap amunt), va ser l'elaboració d'una llista de 50 pel.lícules adreçades a Primària. (2)

Tots aquests diferents apartats els mantenim oberts, i de tant en tant els anem ampliant amb noves incorporacions, ja que el propòsit òbviament és anar construint un espai dedicat al cine cada vegada més ric, i el més útil possible, per als docents interessats en l'educació en drets humans.

D'altra banda, al marge de seguir tenint cura dels apartats actuals, també ens plantegem nous reptes. De manera especial, els relacionats amb la importància cada vegada més gran de les sèries (com a continguts), i de les plataformes digitals (com a manera d'accedir a documents audiovisuals).

Si recapitulem, podríem dir que el 1989 "vam plantar una llavor", i que a força d'anar-ne tenint cura i d'anar-li dedicant, al llarg dels anys, temps, energies i entusiasme, de moment hem arribat on hem arribat. I estem contents del camí fet, i de conservar les ganes d'anar-lo prosseguint.

Ens agrada recordar aquesta història de les pel.lícules perquè a més és semblant a la d'altres apartats del web: a partir "d'un primer pas", molts dels continguts del web s'han anat expandint d'aquesta manera. (3)

No només estem contents dels resultats, sinó també del nostre model de funcionament: com un peix que es mossega la cua, treballant a gust, amb il.lusió i esperit de companyonia, hem anat aconseguint uns bons resultats (un conjunt de recursos rellevant de cara a l'educació en drets humans). I alhora, la constatació d'aquests bons resultats ha fet que encara treballéssim més a gust. (4) (5)

I a sobre hem vist un munt de pel.lícules!

--
(1) Una primera versió; posteriorment, la vam anar corregint i millorant (al passar la carpeta a format virtual, en vam treure la llista de pel.lícules, ja que al web ja hi teníem l'apartat corresponent).
(2) Hem de reconèixer que seguim considerant que el que oferim per a aquestes edats és molt més limitat: la veritat és que tot el relacionat amb Primària és una de les nostres grans assignatures pendents.
(3) Per exemple, la història dels drets humans, l'apartat d'humor gràfic, la guia d'educació, l'apartat de poesies, etc. No totes les idees que hem posat en marxa han tingut resultats tan reeixits, però com a model, el d'engegar idees engrescadores i anar alimentant aquelles que es veu que arrelen, ens sembla una bona estratègia. Fins ara ens ha funcionat molt bé.
(4) Per això, quan algú té interès en col.laborar en la feina que fem, a banda d'exposar-li les prioritats d'Amnistia Internacional, i els projectes concrets en què estem treballant, també preguntem que és "el que li agrada" a aquella persona, perquè si encaixa amb els nostres projectes (o amb algun de nou que poguem iniciar), sabem que les possibilitst de resultats positius són molt elevades.
(5) Com a curiositat, la llista de la carpeta de 1989 era aquesta: Arde Mississipi, A. Parker; Brazil, T, Gillian; El beso de la mujer araña, H. Barbero; El expreso de medianoche, A. Parker; El verdugo, L. García Berlanga; Galileo, L. Cavani; Galileo Galilei, J. Losey; Grita libertad, R. Attenborough; Johny cogió su fusil, D. Trumbo; La batalla de Argel, G. Pontecorvo; La historia oficial, L. Puenzo, La huelga, S. Eisentein; La noche de los lápices, H. Olivera; Las cartas de Alou, M. Armendáriz; Los gritos del silencio, R. Joffe; Mising, C. Costa-Gavras; Quiero vivir, R. Wise; Roma, ciudad abierta, R. Rosellini; Salvador, O. Stone; Sargento York, H. Hawks; Senderos de gloria, S. Kubrick; Un mundo aparte, C. Renges; Una árida estación blanca, E. Paloy; Z, C. Costa-Gavras.

 
Inici