AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > temes > AU als centres d'ensenyament > informació general > funcionament
 Accions Urgents
Funcionament i orígens de la Xarxa
> Orígens de la Xarxa d'Accions Urgents
> Objectius de la Xarxa d'Accions Urgents
> Com funciona la Xarxa d'Accions Urgents
> Qui hi participa?
 
Orígens de la Xarxa 
1973, Brasil. Luiz Basilio Rossi, professor de la Universitat de Sao Paulo, va ser detingut de nit a casa seva, sense cap explicació, per militars fortament armats. Una nena veïna va aconseguir fer arribar un missatge de la dona de Luiz Basilio Rossi a un capellà...

En aquells moments AI estava duent a terme una campanya sobre l'abolició de la tortura: a AI hi havia el convenciment que calia dissenyar una forma d'acció ràpida destinada a protegir aquells presos que estiguessin en perill imminent. Però, com?
El missatge de la dona de Luiz Basilio Rossi va acabar arribant a la seu central d'AI a Londres. Es va convertir en la primera Acció Urgent d'AI. Es va iniciar un ràpid enviament de cartes i telegrames demanant a les autoritats de Brasil que Luiz Basilio Rossi no fos torturat, no "desaparegués" ni fos executat.
El resultat no va ser immediat, però finalment Luiz Basilio Rossi va ser alliberat.
Més tard, ell mateix ho explicava així:
  "El torturador intenta aïllar-te, tallar els teus vincles amb el món exterior. Però AI va aconseguir trencar aquest aïllament. (...) Quan les autoritats descobreixen que hi ha d'altres persones que saben que ets allí i el que t'està passant, es veuen obligades a tenir més cura en la formà en què et tracten (...)"
Objectius de la Xarxa d'Accions Urgents 
La Xarxa d'Accions Urgents d'AI és un procediment dissenyat per trobar i donar resposta de manera urgent a informació sobre violacions de drets humans. AI fa arribar aquesta informació a una xarxa de voluntaris disposats a enviar immediatament cartes, faxos, telegrames, mails i télex a autoritats governamentals en favor de persones sotmeses (o que corren el risc de ser sotmeses) a:
 • tortura
 • pena capital
 • execució extrajudicial
 • maltractaments
 • "desaparició"
 • amenaces de mort
 • negació d'assistència lletrada
 • detenció no reconeguda
 • repatriació forçada
Una Acció Urgent inclou detalls específics sobre el pres, així com informació de fons referida a aspectes rellevants de violacions de drets humans en el país, accions recomanades, adreces d'autoritats responsables i línies generals a seguir per redactar les peticions.
"La intensa preocupació que heu mostrat pel meu pare i altres persones implicades en el mateix cas han consolat la meva família i les dels altres (...) Us estic sincerament agraïda a tots... No sé com expressar de quina manera la vostra dedicació i esforç han estat una font de força i coratge per a nosaltres. Acabaré la carta tot desitjant que Amnistia Internacional continuï progressant en el futur".
Fragments d'una carta d'Ahn So Yung sobre el seu pare, antic professor de matemàtiques a Corea del Sud i motiu d'una Acció Urgent a finals de 1994
Com funciona la Xarxa d'Accions Urgents 
La seu central d'Amnistia Internacional, el Secretariat Internacional, es troba a Londres. Totes les crides a l'Acció Urgent s'investiguen i redacten en aquestes oficines i s'envien a les delegacions de l'organització arreu del món. Aproximadament 80.000 persones participen a la Xarxa d'Accions Urgents, repartides per 87 països diferents.
"M'agradaria aprofitar aquesta oportunitat per agrair a la xarxa d'Amnistia Internacional totes les cartes de suport a en Michael Mathe. Crec que el nombre de cartes enviades pels membres d'Amnistia Internacional va ajudar que en Michael rebés tractament mèdic urgent i que finalment fos alliberat sota fiança al cap de cinc mesos.... En Michael em va demanar expressament que escrivís una carta per agrair a tothom que va participar a les Accions Urgents".
Sally Sealey, treballadora de camp amb el Independent Board of Inquiry de Johannesburg, Sudàfrica, 1994.
Qui hi participa?
La major part de la Xarxa d'Accions Urgents la constitueixen persones que escriuen cartes individualment. No cal tenir cap ofici ni habilitat especial, són persones com tu, com nosaltres. L'únic que fan d'especial és dedicar, de tant en tant, una part del seu temps a intentar protegir persones en perill. Escrivint i enviant cartes, enviant faxos o missatges electrònics.
"Faig còpies de les cartes d'Accions Urgents que escric. Les dono a d'altra gent perquè també les signi i les enviï. Això és una llar de jubilats... Porto gairebé 10 anys escrivint!".
Katherine Swift, d'un grup d'AI dels Estats Units
Amnistia Internacional edita diverses Accions Urgents diàriament. Normalment, els membres de la xarxa reben un parell d'Accions Urgents al mes.
  "Tot i que és bo poder donar diners a causes justes, però és encara millor poder prendre-hi part activament".
  Jan Matthews, participant a Accions Urgents de Lincoln, New Hampshire, EUA