AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > temes > AU als centres d'ensenyament > informació general > suggeriments
 Accions Urgents
Redacció de les Accions Urgents
Suggeriments a tenir en compte a l'hora d'escriure cartes.
Sigues breu
Normalment, una pàgina és suficient per fer entendre el missatge i mantenir l'atenció del lector. Fins i tot un sol paràgraf pot ser suficient, i en qualsevol cas és millor que guardar silenci.
Parla dels fets
Relata els detalls del cas tal i com els coneixes. No discuteixis d'ideologia ni de política. El teu missatge ha de ser en benefici de la víctima i no pas un vehicle per expressar les teves opinions personals o desfogar-te. No surtis del mandat d'AI: recorda que Amnistia Internacional no segueix cap ideologia política; s'oposa a les violacions dels drets humans i no pas a determinats governs o sistemes polítics.

Sigues cortès
Aquesta és una regla indispensable i invariable. El llenguatge ofensiu no és efectiu. Les autoritats no responen als insults ni a les acusacions. Assumeix que l'autoritat no està informada però està disposada a buscar una solució a la violació de drets humans.

Mostra respecte
Probablement mantindràs més l'atenció del lector si mostres respecte per la constitució i els procediments judicials del seu país. Si hi ha hagut esdeveniments positius en el país, pots reconèixer-los i celebrar-los breument (p.ex. alliberaments de presos).

Sigues inequívoc en l'expressió de la preocupació per la víctima
Pots oposar-te fermament a la tortura o altres injustícies comeses a un individu i tot i així mantenir un to respectuós en el missatge. Pots voler assumir ignorància per part de l'autoritat pel que fa al mal tràngol de la víctima i permetre't compartir amb ella (l'autoritat) la teva profunda preocupació pel mal causat.

Escriu en anglès, si en saps
Llevat que puguis fer-ho en la llengua del país en qüestió. Per exemple, en castellà als països que el parlin. Però no deixis que el fet de traduir la teva carta de l'anglès, el castellà o el català a la llengua del país alenteixi l'enviament del missatge. Si escrius en català, o en castellà a algún país que no es parli, resalta en majúscules i negreta el nom de la persona a a favor de la qual apel.les; així, encara que no entenguin el text ja s'imaginaran l'objectiu de la carta.

Escriu clarament
L'autoritat ha de poder entendre fàcilment la teva carta; per tant, si no la piques a màquina, fes el possible per escriure amb lletra clara i llegible.

Abreuja el que puguis
Fes tot el que calgui per escriure el més de pressa i de la manera més fàcil possible. D'aquesta manera podràs enviar els missatges més aviat i no els deixaràs per més endavant. Per exemple, amb un ordinador pots tenir una carpeta per a cada tipus d'AU. Pots copiar paràgrafs sobre tortura, desaparicions, pena de mort, negació d'assistència mèdica, etc., a la carpeta i editar-los com calgui.

Important: avisa'ns si et responen
T'agrairem que si et responen ens ho indiquis, per exemple enviant-nos còpia de la carta que hagis rebut. És molt important tenir el màxim d'informació per tal de poder fer un seguiment el més acurat possible de cada cas.

"Després d'estar detingut 5 anys i 7 mesos, i haver estat sotmès a tortura elèctrica, privat de dormir, patir apallissaments (...) Els vostres esforços i pregàries em van salvar la vida, i gràcies al vostre suport puc tenir l'oportunitat de viure com a un ésser humà. Moltes gràcies."
Lee Shin-bom, ex pres de consciència coreà.