AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > material d'AI > 4 propostes > regala les teves paraules
 4 Propostes Didàctiques
 Regala les teves paraules 
  Abans titulat "Però, què ha fet aquesta gent?"
Aquesta activitat també forma part de la Guia de educació

Descripció
Organització d'un enviament massiu de postals a una persona empresonada injustament, amb l'objectiu de recordar-li que no està sol i al mateix temps pressionar els dirigents del seu país perquè l'alliberin.

Edats
A partir de 9 anys (Primària, ESO i Batxillerat).
Avís: activitats amb menors i protecció de dades.

Objectius
Donar a conèixer la situació d'aquelles persones empresonades a causa de la seva religió, forma de pensar, idioma, origen ètnic o social, sexe o color de la pell. Aquestes persones, quan no han utilitzat ni han donat suport a l'ús de la violència, són anomenades preses de consciència per Amnistia Internacional.
Participar en l'alliberament o la millora de la situació d'aquestes persones.

Preparació per part del professorat
Informar-se del cas que es tractarà i, si es considera oportú, documentar-se sobre la situació política del país al qual pertany el cas.

Material o suport
Informació actualitzada sobre els casos
Paper, postals, sobres, segells...

Context de la proposta
Arreu del món hi ha milers de persones empresonades arbitràriament i injustament, ja sigui a causa de la seva religió, de la seva forma de pensar, del seu idioma, del seu origen ètnic o social, del seu sexe o del color de la pell.
Aquestes persones, quan no han fet servir la violència ni n'han propugnat l'ús, Amnistia Internacional les anomena presos de consciència.
Amnistia Internacional diu que tots els presos de consciència han de ser alliberats immediatament i sense condicions.
Però mentre no se n'aconsegueix l'alliberament, a més de les tasques característiques d'Amnistia Internacional (els enviaments massius de cartes reclamant la seva llibertat i les diferents gestions fetes amb aquesta mateixa finalitat davant de les autoritats dels seus respectius països), una altra cosa que es pot fer és escriure als presos directament per tal d'animar-los, per tal que s'adonin que no han estat oblidats i que hi ha qui pensa en ells i se'n preocupa.
Aquesta és l'activitat que ara proposem, i només cal llegir les paraules dels mateixos presos per adonar-se de la importància que té.

"En les hores més fosques del meu empresonament, les vostres paraules i les vostres cartes van arribar-me com benvingudes gotes de pluja en un desert sense fi" (Mohammed El Boukili, ex-pres de consciència marroquí, 1994)
Activitat proposada
a) Desenvolupament general
--Introducció mitjançant l'explicació del que són els presos de consciència i la feina que fa Amnistia Internacional per tal d'aconseguir el seu alliberament.
--Exposició del cas del pres escollit.
--Contextualització del cas dintre de les característiques del país corresponent.
--Per tal de ressaltar la importància de l'acció que es vol dur a terme es pot citar algun testimoni d'algun pres de consciència.
--Elaboració de cartes o postals dirigides al pres seguint unes directrius bàsiques. Indicar que el fet d'escriure directament al pres té un doble objectiu: d'una banda, ell serà conscient que no és un pres oblidat, i per un altre les autoritats responsables del seu empresonament s'adonaran que el seu prestigi internacional es pot ressentir a causa de les seves conductes repressives arbitràries, airejades per tot el món.
--Enviament de les cartes, ja sigui de forma individual (preferible si és possible, ja que l'impacte és més gran), o col·lectiva, totes juntes.

b) Directrius bàsiques a tenir en compte a l'escriure les cartes
--En alguns casos, és millor no esmentar el nom d'Amnistia Internacional ni, òbviament, enviar postals editades per Amnistia Internacional. Quan és així, s'indica en la fitxa del pres corresponent.
?És innecessari dir que el text de les cartes o les postals ha de ser alegre, ha d'infondre ànims i esperança. Per la mateixa raó, no és adequat enviar dibuixos amb motius bèl·lics, execucions, etc. Cal posar-se en la situació del pres i imaginar el que li agradaria rebre.
--És important tenir en compte les diferències culturals i religioses. Per exemple, si el pres no és cristià, no se li han d'enviar felicitacions de Nadal. En canvi, sempre és correcte aprofitar la data del 10 de desembre (Dia Internacional dels Drets Humans) o Cap d'any. Tampoc s'han d'enviar postals en les quals apareguin begudes alcohòliques o persones "lleugeres de roba". En alguns països, això podria ser molt mal vist.
--És millor no esmentar la situació política del país del pres, o els fets dels quals se l'acusa, ja que el correu és de vegades llegit pels guàrdies i un text amb aquest contingut podria ser utilitzat en contra del pres.

c) Exemples de salutacions en diferents llengües.
No vol dir que les cartes o les postals s'hagin d'escriure així, són únicament uns textos orientatius:

Els meus millors desitjos us acompanyen.  Sapigueu que us recordem.
Castellà: Mis mejores deseos le acompañan. Sepa usted que no ha sido olvidado.
Anglès: My best wishes. Take heart from knowing that you are not  forgotten.
Francès: Mes meilleurs voeux vous accompagnent. Rassurez-vous, on ne vous oublie pas!

Malgrat que ens separi la distància, som a prop de vostè en els nostres pensaments.
Castellà: A pesar de que nos separa la distancia, estamos cerca de usted en nuestros pensamientos.
Anglès: Though you are far away, we are thinking of you.
Francès: Malgré la distance qui nous sépare, nous sommes près de vous dans notre pensée.

Avaluació
Què han sentit els participants al rebre informació sobre els presos de consciència?
I al conèixer el cas concret tractat?
Com s'han sentit davant la possibilitat d'involucrar-se en el cas, fent arribar un missatge d'esperança al pres i una denúncia implícita a les autoritats?
Els ha motivat l'experiència a plantejar-se implicar-se en altres accions relacionades amb els drets humans?

Variant
Per Sant Jordi, podeu organitzar una versió adaptada d'aquesta activitat consistent en enviar postals amb dibuixos de roses.

Més propostes
Si aquesta proposta us sembla interessant, un cop realitzada us suggerim que consulteu les altres propostes i materials que oferim a la web. Especialment:
--La Guia d'educació en drets humans.
--El projecte Escoles pels drets humans.

Elaboració del material
Activitat iniciada per la Secció holandesa d'Amnistia Internacional (Llista de salutacions), adaptada pel Grup d'Educació d'Amnistia Internacional Catalunya (Però, què ha fet aquesta gent?). Promoguda finalment per la Secció espanyola amb la denominació actual, "Regala les teves paraules", proposant-se anualment a tots els socis i simpatitzants durant el període nadalenc (no obstant això, és una activitat que es pot dur a terme durant tot l'any).

.

torna a l'inici