AI Catalunya
Grup d'educació
principal
objectius
materials
recursos
temes
documents
contacte
mapa
> principal > materials > material d'AI > 4 propostes > catifes voladores
 4 Propostes Didàctiques
 Les catifes voladores
Edats
Ed. Infantil, Primària, i 1r. cicle d'ESO.
Avís: activitats amb menors i protecció de dades.

Descripció
Es una variant de l'activitat Una postal, una vida, centrada aquí en un cas de treball infantil. Les explicacions generals són les mateixes.

En aquest cas, la introducció de l'activitat es fa explicant el conte "Les catifes voladores":

Cas per a actuar
Treball infantil al Paquistan.

Adaptació per a primària
És una activitat que també es pot adaptar fàcilment per a nens molt petits, a partir de 4 i 5 anys. Per exemple: 

  • En aquestes edats, el tema es pot plantejar de la següent manera: portar una catifa a l'escola, la foto de l'Iqbal i les postals ja fetes d'aquest cas.
  • Començar explicant que hi ha països on els nens de la seva edat no van a l'escola (cosa que hauria de ser normal a tots els paisos del món) sinó que els obliguen a treballar en llocs foscos, amb poc menjar, etc., fent catifes com la que els ensenyem, i a més sense rebre cap sou.
  • La seva reacció és, evidentment, trobar-ho increïble i injust. Per això, com que no hi estan d'acord,  els expliquem que ells poden protestar enviant la postal que tenim, pintada amb colors (o que ells mateixos facin els dibuixos) al govern del Pakistan per aturar aquesta injustícia.
  • Important: han de comprar un segell per enviar la postal, ja que així s'implica els pares. Els nanos ho han de dir a casa i els pares els acompanyen a la bústia a tirar la carta. També se'ls pot explicar que poden dir als pares que no han de comprar catifes fetes per nens, com a forma de protesta.
És una activitat que "funciona". El fet que es tracti de nens de la seva edat i que ells puguin fer alguna cosa els fa sentir molt bé.

És important portar la foto de l'Iqbal, per posar una cara a la història. Però en cap moment s'ha d'explicar tota la història, és a dir, comentar que el van matar, no és adequat per a aquesta edat. Del que es tracta és que sàpiguen que poden fer alguna cosa davant d'una injustícia, res més que això, i que de fet ja és molt.

Informació complementària
Informació general sobre el treball infantil

.

torna a l'inici