Comentari de textos / Índex de textos
Arguments a favor i en contra de la pena de mort

A favor

Fa alguns dies l'atenció es va centrar en la sentència d'Edgar Tamayo, l'últim cas d'aplicació de la pena de mort a un mexicà a Estats Units. Això inevitablement ens va fer pensar sobre la situació d'aquest tipus de sentència al nostre país. La pena de mort es va abolir de la Constitució federal mexicana de forma definitiva tot just el 9 de desembre del 2005. Però el tema no ha quedat aquí i aquesta mesura segueix tenint partidaris. El 2008 el Partit Verd Ecologista va presentar una iniciativa per legalitzar la pena de mort aplicable a segrestadors que haguessin assassinat les seves víctimes, i també a policies i ministeris públics que haguessin participat en el delicte.  I de nou el 2012, el governador de l'Estat de Chihuahua va proposar alguna cosa similar, considerant "l'emergència que viu la nació en matèria de seguretat".

(...)

Els arguments a favor al.ludeixen a la millor rendibilitat econòmica de la pena de mort, ja que ni l'Estat ni els ciutadans han de pagar el manteniment a les presons dels condemnats per delictes greus; i també,  el benefici com a mesura preventiva ja que intenta dissuadir els qui desitgin participar en activitats delictives. Referent a aquest últim argument en una enquesta es va preguntar si els entrevistats consideraven que aplicar la pena cabdal ajudaria a reduir la taxa de violència i homicidis: 6 de cada 10 persones van respondre afirmativament; en canvi, només 3 de cada 10  consideraven que no ajudaria.

www.animalpolitico.com/blogueros-el-caleidoscopio/2014/02/04/los-mexicanos-favor-de-la-pena-de-muerte-encuesta/#axzz3AvjuKTFG (2014)
 

En contra

La pena de mort és discriminatòria i sovint s'utilitza de forma desproporcionada contra les persones econòmicament desfavorides, les minories i els membres de comunitats racials, ètniques o religioses. La pena de mort s'imposa i es porta a terme arbitràriament. L'intent dels Estats d'escollir els delictes "més abjectes" i als "pitjors" delinqüents d'entre els milers d'assassinats perpetrats cada any és font irremeiable d'errors inevitables. Mentre la justícia humana segueixi sense ser infal·lible, mai podrà eliminar el risc d'executar a una persona innocent. La pena de mort no és dissuasòria. Cap dels estudis realitzats s'ha pogut mai trobar proves convincents que demostrin que la pena capital té més poder dissuasori enfront del crim que altres càstigs. Tampoc l'estudi sobre la relació entre la pena de mort i els índexs d'homicidis, elaborat per l'ONU el 1988 i actualitzat l'any 2002.

Amnistia Internacional
www.amnistiacatalunya.org/paginas/la-nostra-feina/temes/pena-de-mort/ (2014)


1. Fes un resum dels dos textos.

2. Com es justifica la pena de mort en el primer text?

3. Quins arguments són utilitzats contra la pena de mort?

4. Quin dels dos textos expressa millor la teva opinió? Per què?

.