Amnistia Internacional Catalunya, Grup d'educació
 Judicis justos  > Índex de textos sobre judicis justos

Rata Robinata, pèls de tomata (resum)
Resum del conte "Rata Robinata, pèls de tomata", de l'Estrella Ramón. Col.lecció Ala Delta, Edicions Baula.

 
La Robinata era una rata de les anomenades comunes que, malauradament per a ella, de comú no tenia gairebé res. Estava molt prima i el seu pelatge era suau, llis, llarg i d'un vermell encès. Però a la Claveguera Nord, on vivia la rata Robinata, totes les altres rates tenien els pèls aspres, de tonalitats fosques i esmorteïdes: de color gris brut, de color d'avellana corcada, de color de patata grillada.
Cap rata, però és que cap ni una, volia sortir amb ella a remenar els contenidors d'escombraries del barri. Cap. I tot, només perquè era d'un color diferent.
Quan la veien l'insultaven. I sabeu què li deien? Doncs que era neta, que feia pudor a sabó, que no s'embrutava cada nit amb loció Cacadevaca i que tenia els pèls suaus i lluents. I li cantaven
--Rata Robinata, pèls de tomata!

Una matinada, tot d'un plegat, va sentir un gran terrabastall a l'entrada del forat de casa seva i de seguida uns trucs fortíssims a la porta. Que estrany! Qui podia ser si ella no tenia amics ni amigues?
--Obre Robinata! Policia ratonera. Estàs detinguda!
--Però si jo no he fet res!
--Calla rata lluenta, repolida i perfumada, si no vols perdre les dents d'un cop de cua! Enmanilleu-la i marxem.
--Però si jo sóc innocent. No he fet res! Aviseu un advorrat!
--Que no has fet res? Que no has fet res? Et sembla poc, aquest ridícul color vermell que tens? Vas  de cap i potes a la presó més segura de la nostra claveguera: a la Lluentor Resplendent! Allà no et fa falta cap advorrat.
Totes les rates policies van tenir un calfred en sentir el nom de la presó. Les rates de la Claveguera Nord acostumaven a contar històries esgarrifoses de la Lluentor Resplendent. Es rumorejava que era una presó espantosa, que la desinfectaven cada dia amb lleixiu i la deixaven ben neta. I el pitjor de tot, que tenia una cambra de bany amb una banyera per rentar-hi les pobres rates!

Al cotxe de la policia, a la Robinata també va entrar-li una por de les grosses.Com mai n'havia tingut abans. Tanta por que no sentia ni la gana. Tanta por que no podia dir res.
En arribar, van tancar-la en una gàbia netíssima. Tota l'estança pudia a desinfecció. Cap rata resistiria tanta netedat.
Es  va quedar adormida sobre el terra brillant pensant en el seu forat, ple de  pols i brutícia llefiscosa.

A fora al carrer, mentre remenaven pels contenidors buscant el sopar, totes les rates de la claveguera feien safareig sobre la detenció de la rata Robinata
--L'han tancada per aquell pelatge tan ofensiu que té. Ho sé de molt bona font.
--Ja ho pots ben dir. On s'és vist una rata vermella i brillant com una cirera!
--I recordeu-vos de la pudor de net que feia sempre! En canvi jo, sóc tan delicadament bruta!
Llavors, de cop i volta, intervingué una rata que no se sabia ben bé de quina claveguera venia. Tenia un accent diferent.
--Com dieu? De debò han tancat una rata a la Lluentor Resplendent només perquè és de color vermell? No m'ho puc creure. Quina bestiesa.
Les rates es van quedar de pedra. Què s'havia cregut aquella rata!
--Ep! I tu qui ets? Tu est forastera! Tu no parles com nosaltres!
--Sóc la rata Chambourcié, periodista cronista d'afers estrangers i especialista en matèria de brutícia. No he pogut evitar escoltar la vostra xerrameca. Com pot ser que hagin engarjolat una rata només perquè té el pèl de color vermell! Com podeu arribar a trobar-ho bé?
--Tu calla, que, aquí, no hi has de fer res, rata forastera.
--Encara serà una altra rata de color vermell amb una perruca grisa. Estirem-li els pèls.
I totes les rates es van tirar a sobre la rata Chambourcié amb unes intencions gens amistoses. Però ella aconseguí fugir cames ajudeu-me.

La rata Chambourcié escapava enfurismada i no podia apartar del seu pensament aquella notícia tan horrible. Com podien ser aquelles rates tan perfumadament injustes? Una rata innocent estava empresonada sense cap culpa. Però no es sortirien amb la seva!
Havia d'afanyar-se. Aquella colla  d'espietes no trigarien a denunciar-la i, si no vigilava, també ella acabaria a la Lluentor Resplendent.

Quan va arribar al diari de la seva claveguera, el primer que va fer va ser escriure un article. Aquest era el titular:

CAMPANYA S.O.S. RATA ROBINATA S.O.S.
SABEU ON ÉS LA RATA ROBINATA? SABEU PER QUÈ?
Una rata innocent corre un greu perill reclosa en una presó immunda.

Tal vegada, les distingides lectores s'estan preguntant quin ha estat el terrible delicte comès per la rata Robinata?
No n'ha comès cap. El que passa és que els seus cabells són vermells i els de les altres rates són grisos. I per aquesta raó morirà si no actuem de seguida.
Ara que ja teniu notícia dels fets, rates de totes les clavegueres unides, us demano la vostra col.laboració:
Escribiu cartes a la rata Robinata donant-li suport.
Escribiu cartes a s'Excel.lència la rata Presidenta de la Claveguera Nord, explicant-li que és una injustícia i demanant-li que la deixi en llibertat.
La resposta ratonera no es va fer esperar.
A la Lluentor Resplendent arribaven cada dia centenars de cartes i postals de tots els racons de les Clavegueres Unides.
Fins i tot Mickey Mouse, Minnie, Super-Ratón, Pixie and Dixie, la rata de les tortugues Ninja, els ratolins de la Ventafocs i el ratoncito Pérez es van solidaritzar amb ella.

Les rates del claveguera Nord van començar a pensar que potser s'havien equivocat, que potser no tenien raó i que no estava bé tancar a la presó una rata només perquè era diferent. I, mica en mica, es van anar sumant a la protesta.
I com que no aconseguien que la deixessin en llibertat, van decidir tenyir-se totes de vermell. I així ho van fer: totes les rates del claveguera Nord eren vermelles com unes cireres!
S'Excel.lència la rata Presidenta llavors sí que es va atabalar, ja no sabia què fer!
No podia tancar totes les rates a  la Lluentor Resplendent!!

Finalment, S'Excel.lència la rata Presidenta va entrar en raó, va reconèixer públicament els seu error i la va alliberar. No sabem si perquè va veure també ella que s'havia equivocat o perquè no va tenir més remei que fer-ho. Els que hem seguit de prop la història de la rata Robinata esperem  que fos un reconeixement sincer del seu error.

Avui en dia qualsevol rata, sigui del color que sigui, és ben rebuda a la Claveguera Nord, i la rata Robinata és molt feliç i treballa al Servei Permanent d'Ajuda i Suport a la Rata Diferent.