Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 23-05-14
Tailàndia: les detencions per les protestes senten un “perillós precedent”


El nou règim militar de Tailàndia ha imposat fortes restriccions sobre la llibertat d'expressió i reunió
, que han de ser retirades immediatament, ha afirmat avui Amnistia Internacional, després de la dissolució per part de l'exèrcit d'una protesta pacífica i la detenció d'almenys tres persones, segons els informes.


L'organització també ha demanat al règim militar que aclareixi immediatament el parador de desenes de dirigents polítics, segons informes, reclosos en llocs desconeguts, i que permeti que accedeixin a assistència lletrada.


Centenars de persones s'han congregat avui al centre de Bangkok per exigir el retorn a un règim civil. Després de diverses hores de protesta, l'exèrcit ha dispersat als manifestants a última hora de la tarda hora local. Segons els informes, van ser detinguts almenys tres manifestants.


“Quan els soldats detenen a persones que protesten pacíficament, senten un perillós precedent, ja que les persones que simplement expressen la seva opinió no han de ser penalitzades. És fonamental que l'exèrcit mostri contenció, doncs les manifestacions en demanda d'un règim civil podrien intensificar-se” ha dit Richard Bennett, director del Programa Regional per a Àsia i Oceania d'Amnistia Internacional.


“El manteniment de l'ordre públic no pot servir d'excusa per violar els drets humans.”

 

L'exèrcit tailandès ha suspès la Constitució del país excepte en els seus articles relatius a la monarquia i ha prohibit les reunions de més de cinc persones. A més, estan prohibides les informacions en les quals s'aboquin crítiques a l'exèrcit i la llei marcial, i aquesta prohibició s'estén a les xarxes socials.


S'ha prohibit sortir del país a més de 150 importants personalitats, entre elles destacats polítics, i en els últims dies, segons els informes, s'ha detingut i enviat a parador desconegut a desenes, inclosa la primera ministra recentment enderrocada, Yingluck Shinawatra.


“Resulta molt preocupant que l'exèrcit hagi decidit detenir a dirigents polítics. El règim ha d'aclarir immediatament el fonament jurídic d'aquesta decisió i el parador dels detinguts. No ha de detenir-se a ningú per la seva afiliació o opinió política pacífica”, ha dit Richard Bennett.


“Aquestes persones han de quedar en llibertat, tret que se les acusi d'algun delicte comú demostrable i un tribunal civil independent ordeni el seu ingrés a la presó.”


Les forces de seguretat han de rebre instruccions clares de no cometre tortura ni altres formes de tracte cruel, inhumà i degradant, i saber que aquells dels seus membres sospitosos de cometre tals violacions seran posats en mans de la justícia.


I a les xarxes socials