Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 15-03-17
Sis anys de guerra a Síria: ja és hora que els líders mundials garanteixin veritat, justícia i reparació per als milions de víctimes de la guerra


Mentre els crims de guerra i els crims de lesa humanitat segueixen quedant impunes a Síria, una campanya d'Amnistia Internacional que marca el sisè aniversari de la crisi demana als líders mundials que emprenguin accions immediates per oferir veritat, justícia i reparació als milions de víctimes del conflicte.


La campanya #JustíciaperaSíria #JusticeForSyria demana als governs que posin fi a la impunitat i facin realitat la rendició de comptes per al poble sirià, oferint-li suport, finançant el mecanisme d'investigació sobre Síria votat per l'Assemblea General de les Nacions Unides al desembre de 2016 i aplicant el principi de jurisdicció universal per investigar i jutjar, en els seus propis tribunals, als presumptes autors de crims de guerra i de crims de lesa humanitat a Síria.

«Després de sis anys terribles, no hi ha excusa per permetre que els horribles crims de dret internacional que s'estan cometent a Síria quedin impunes», ha afirmat Samah Hadid, directora de Campanyes de l'Oficina Regional de Beirut d'Amnistia Internacional.

«Els governs ja compten amb instruments legals per posar fi a la impunitat que ha permès matar milers de persones sirianes i desplaçar-ne milions. Ha arribat l'hora d'utilitzar-les».

Qualsevol Estat pot exercir jurisdicció universal sobre els crims de dret internacional, com els crims de guerra i els crims de lesa humanitat. Dit d'una altra manera, el principi de jurisdicció universal permet investigar i jutjar els presumptes responsables de crims de guerra, crims de lesa humanitat, tortura, genocidi i desaparicions forçades a Síria, amb independència del lloc on es van cometre els crims i de la nacionalitat dels sospitosos o de les víctimes.
Fins avui, més de 147 països han previst la jurisdicció universal per a un o més crims de dret internacional. Actualment, països europeus com França, Alemanya, Països Baixos, Noruega, Suècia i Suïssa ja estan investigant crims comesos a Síria.

La resolució adoptada per l'Assemblea General de les Nacions Unides al desembre de 2016 també ha ofert al poble sirià un senyal d'esperança que la justícia és possible. Aquesta resolució demanava l'establiment d'un mecanisme internacional independent per ajudar en la investigació i l'enjudiciament dels crims més greus de dret internacional comesos a Síria des del març de 2011.

La resolució va transmetre un ferm missatge en sortejar un Consell de Seguretat de l'ONU en punt mort, que s'ha mostrat incapaç de posar fi a la impunitat pels crims de dret internacional i les violacions de drets humans a Síria. Ara el mecanisme necessita obtenir dels Estats membres de l'ONU els fons necessaris per començar a funcionar.
«En adoptar aquesta resolució, la comunitat internacional ha enviat un missatge d'esperança al poble de Síria: una promesa que el món no els ha oblidat, que els responsables del seu patiment no quedaran impunes», ha declarat Samah Hadid.

«Ara és imperatiu que els governs que van votar a favor d'aquest mecanisme adoptin les mesures necessàries per aconseguir els fons i la cooperació que es precisen perquè el mecanisme ofereixi justícia a les víctimes del conflicte a Síria».

Informació complementària
Segons l'Enviat Especial de l'ONU para Síria, la xifra de morts des que va començar la crisi ha superat els 400.000, la qual cosa significa que almenys una de cada 100 persones sirianes ha mort a causa del conflicte.
Més del 20% de la població siriana viu com a refugiada fora del país, mentre que la meitat de la població que viu a Síria necessita ajuda humanitària.

Des de l'inici de la crisi, Amnistia Internacional, altres organitzacions de drets humans i agències de l'ONU han documentat àmpliament els crims de guerra i els crims de lesa humanitat comesos per totes les parts en el conflicte de Síria.

Entre aquests crims figuren execucions extrajudicials, tortura i tractes cruels, i atacs deliberats contra la població civil, cases, centres mèdics i infraestructures civils, així com atacs indiscriminats i desproporcionats, desaparicions forçades, extermini i presa d'ostatges.

*** SÍRIA EN XIFRES ***

Persones mortes: més de 400.000, més de la meitat civils. Això vol dir almenys 1 de cada 100 persones sirianes ha mort a causa del conflicte.
Persones desplaçades internament: més de 8 milions
Persones refugiades: prop de 5 milions, la majoria dones, nens i nenes.
Víctimes de desaparició forçada: Al voltant de 75.000.
Persones sota custòdia del govern sirià víctimes d'extermini (mortes per bloqueig i manca d'aliments, d'aigua, d'atenció sanitària, per condicions inhumanes): més de 17.700.
Persones sota custòdia del govern sirià víctima d'execució extrajudicial: Entre 5.000 i 13.000 a la presó de Saydnaya.
Perpetradors d'abusos que han retut comptes
: 0


I a les xarxes socials