Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 27-09-13
Sierra Leone / Libèria: la sentència contra Charles Taylor és un gran pas contra la impunitat
Haz clic para ampliar
Charles Taylor, expresident de Libèria © AP


La decisió de la Sala d'Apel·lacions del Tribunal Especial per a Sierra Leone de confirmar la sentència condemnatòria de l'expresident liberià Charles Taylor és una clara indicació als líders del món que ningú no és immune davant la justícia.

"Aquesta decisió històrica del Tribunal Especial posa en relleu que ningú està per sobre de la llei. La sentència condemnatòria dels responsables dels delictes comesos durant el conflicte de Sierra Leone ha contribuït a fer justícia a les desenes de milers de víctimes", ha assenyalat Stephanie Barbour, directora del Centre de Justícia Internacional d'Amnistia Internacional a l'Haia .

"La sentència condemnatòria contra Charles Taylor prepara el terreny per a nous processaments".

La Sala d'Apel·lacions ha confirmat la condemna de 50 anys imposada a Taylor per considerar-la justa i raonable en totes les circumstàncies.

El Tribunal Especial per a Sierra Leone es va establir en virtut d'un acord signat entre les Nacions Unides i aquest estat el 2002, amb la missió de jutjar delictes de dret internacional perpetrats a Sierra Leone des del 30 de novembre de 1996. Va anul·lar les disposicions d'amnistia contingudes en l'Acord de Pau de Lomé -la iniciativa que va posar fi al conflicte armat-, que impedien a la fiscalia de Sierra Leone investigar els delictes.

També va dictar les primeres sentències condemnatòries per reclutament de nens soldat, va qualificar de crims de guerra els atacs contra forces per al manteniment de la pau i va tractar com a crim de lesa humanitat el matrimoni forçat.

"El Tribunal Especial ha fet una contribució significativa al desenvolupament progressiu del dret penal internacional
-ha explicat Stephanie Barbour-. No obstant això, en virtut de la disposició d'amnistia, milers d'autors d'homicidis il·legítims, violacions i violència sexual, mutilacions i ocupació de nens en el conflicte armat de Sierra Leone han seguit eludint l'acció de la justícia. Sierra Leone ha de prendre encara més mesures per abordar la impunitat. Cal revocar la disposició d'amnistia i iniciar a continuació investigacions".

Amnistia Internacional demana també a Sierra Leone que apliqui plenament la recomanació de la Comissió de la Veritat i Reconciliació per oferir reparació a les víctimes del conflicte.

"A més, fa molt temps que hauria d'haver-se ofert àmplia reparació a les víctimes del conflicte -ha afirmat Stephanie Barbour-. Ha de proporcionar-se reparació efectiva a les desenes de milers de persones que van patir tortura, violació, amputacions i altres abusos greus2.

La fallada de la Sala d'Apel·lacions serveix també de recordatori de la manca de justícia al país natal de Charles Taylor, Libèria. Encara que s'ha fet retre comptes un expresident liberià per delictes comesos a Sierra Leone, el poble de Libèria no ha vist fer justícia, perquè no s'ha processat ningú per les violacions de drets humans i els crims de guerra comesos en el conflicte d'aquest país.

"Cal portar davant la justícia els presumptes responsables dels delictes comesos durant els 14 anys de conflicte armat de Libèria. Totes les parts en el conflicte van perpetrar crims de guerra i crims de lesa humanitat, inclosos assassinats, tortura, violacions i altres delictes de violència sexual, segrestos i reclutament i ocupació de nens soldat"
, ha manifestat Stephanie Barbour.

El conflicte de Libèria es va allargar del 1989 a 1996 i del 1999 a 2003. Charles Taylor era el cap d'una les faccions rebels, i posteriorment, de 1997 a 2003, va ser president del país.

La recomanació de la Comissió de la Veritat i Reconciliació de Libèria que s'estableixi un tribunal penal per processar als presumptes responsables de delictes de dret internacional encara ha d'aplicar-se, igual que la majoria de les recomanacions de la Comissió sobre reformes jurídiques i institucionals, rendició de comptes i reparació a les víctimes.

El Tribunal Especial per a Sierra Leone és el primer tribunal internacional que completa el seu mandat. El succeirà el Tribunal Especial Residual per a Sierra Leone.

Informació complementària

El 26 d'abril de 2012, la Sala II del Tribunal Especial va declarar Charles Taylor culpable d'11 càrrecs de participació a la planificació de delictes i de complicitat en delictes comesos per les forces rebels a Sierra Leone i, el 30 de maig d'aquest any, va condemnar-lo a 50 anys de presó.

La defensa de Taylor va interposar un recurs d'apel·lació per considerar que la sala de primera instància havia comès errors sistemàtics en avaluar les proves i aplicar la llei.

El fiscal va apel·lar igualment per diverses raons, com que la sala no havia declarat a Taylor responsable d'ordenar a instigar la comissió de delictes i solament li havia imposat una única condemna de 50 anys.


I a les xarxes socials