Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 23-05-14
Rússia: les ONG lluiten per sobreviure
Haz clic para ampliar
El govern de Vladimir Putin ha introduït la llei sobre 'agents estrangers' © AFP / Getty Images.


Un tribunal de Moscou ha fet un pas més en l'atac del govern rus contra la societat civil independent en negar-se a anul·lar una ordre que obliga a una important organització de drets humans a inscriure's com a “agent estranger”.


En la primavera del 2013, la fiscalia va ordenar a diverses organitzacions no governamentals russes, entre les quals el Centre de Drets Humans Memorial, Golos, Veredicte Públic i Jurix, presents avui a la sala, que s'inscrivissin com a “agents estrangers” en virtut de la nova llei aprovada l'any passat.


Avui, Memorial ha perdut el judici. Les vistes dels casos de les altres tres ONG, Veredicte Públic, Golos i Jurix, s'han ajornat.


“La vista va ser una desoladora farsa. El tribunal va tenir ocasió de defensar el dret a la llibertat d'associació, però en lloc d'això, va ajudar a les autoritats a enterrar-lo encara més", ha afirmat Sergei Nikitin, director de l'oficina a Moscou d'Amnistia Internacional.


La llei sobre “agents estrangers”, promulgada fa més d'un any, obliga a les organitzacions que rebin finançament de l'estranger i realitzin “activitats polítiques” definides en termes molt generals, a inscriure's com a “organitzacions que realitzen les funcions d'agents estrangers”. La llei permet a les autoritats russes imposar fortes multes i dures sancions administratives a les ONG que incompleixin aquest requisit.


La sentència coincideix amb l'aprovació pel Parlament rus de mesures que facultaran al govern per inscriure directament a les ONG com a “agents estrangers” contra la seva voluntat sense haver de sol·licitar-ho en els tribunals com ara succeeix.


L'ONG Centre de Drets Humans Memorial, estabñerta a Moscou, va rebre ordre d'inscriure's conformement a la nova llei sobre “agents estrangers” al març de 2013. El motiu, segons la fiscalia, era que la seva publicació a Internet de material de drets humans "pot interpretar-se com a activitat política” que “crea opinió sobre la política estatal” i “pretén influir en les decisions de les institucions de l'Estat”.


“Avui el tribunal ha recolzat, de fet, la postura de la fiscalia segons la qual el treball legítim en matèria de drets humans és una “activitat política” i els qui la realitzen han de ser qualificats d' 'agents estrangers'”, ha declarat Sergei Nikitin.


Les quatre organitzacions insisteixen que no s'inscriuran com 'agents estrangers' i pensen portar els seus casos al Tribunal Europeu de Drets Humans.


I a les xarxes socials