Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 25-09-13
Rússia: han d'investigar-se les denúncies de maltractaments a presó a una de les Pussy Riot
Haz clic para ampliar
Nadezhda Tolokonnikova, una de les Pussy Riot empresonades i que ara denuncia maltractaments © Denis Bochkarev


La decisió de les autoritats penitenciàries russes de posar en règim d'aïllament una integrant empresonada del grup punk Pussy Riot que es va queixar de les condicions de reclusió és un senyal més de la repressió de tota forma de llibertat d'expressió a Rússia.


La decisió va ser presa després que Nadezhda Tolokonnikova es posés en vaga de fam i escrivís una carta oberta en la qual descrivia els abusos comesos en la seva colònia penitenciaària, com per exemple el fet que s'obliga les recluses a treballar jornades extremadament llargues en condicions "d'esclavitud". Nadezhda també afirmava haver rebut amenaces de mort d'un alt càrrec de la presó i, més tard, d'algunes recluses.

"La direcció de la presó ha al·legat que Nadezhda Tolokonnikova ha estat posada en règim d'aïllament per a la seva protecció, però temem que es tracti d'un altre càstig més per reclamar el respecte dels seus propis drets i els de altres recluses. El que les autoritats han de fer és investigar les denúncies que ha realitzat", ha manifestat Sergei Nikitin, director de l'oficina d'Amnistia Internacional a Moscou.

"La causa contra les integrants del grup Pussy Riot ha estat senzillament indignant de principi a fi, i no pretén una altra cosa que soscavar el dret de les integrants del grup a la llibertat d'expressió. Les autoritats russes han de posar en llibertat immediata i incondicional a aquestes activistes i anul·lar tots els càrrecs en contra seva".

Les autoritats penitenciàries han negat les denúncies d'abusos formulades per Nadezhda Tolokonnikova. A més, la direcció de la presó ha afirmat que les condicions de la cel·la d'aïllament són millors que les de les cel·les compartides. Nadezhda Tolokonnikova ha explicat al seu advocat que roman reclosa a baixes temperatures, amb accés únicament a aigua freda i poca llum. També li ha explicat que les normes internes de la presó li prohibeixen asseure's al llit durant el dia.

Nadezhda Tolokonnikova i una altra integrant de les Pussy Riot estan complint sengles penes de dos anys de presó. Nadezhda roman reclosa en una colònia penitenciària a Mordòvia i Maria Alekhina en Nizhnii Novgorod. Ambdues van ser declarades culpables dels càrrecs de "vandalisme per motius d'odi religiós" després d'haver interpretat una cançó de protesta en la principal catedral ortodoxa de Moscou al febrer de 2012.

La condemna contra una tercera integrant de les Pussy Riot, Ekaterina Samutsevich, va ser suspesa en apel·lació. No obstant això, també ella va passar molts mesos reclosa tot esperant judici.


I a les xarxes socials