Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 24-09-13
Rússia ha de retirar els càrrecs infundats de 'pirateria' contra activistes de Greenpeace


Qualsevol càrrec de pirateria formulats contra els activistes del vaixell Artic Sunrise, de Greenpeace, seria manifestament infundat, ha afirmat Amnistia Internacional després de les declaracions de les autoritats russes sobre el cas.

"És evident que els activistes desarmats de Greenpeace no són pirates", va dir John Dalhuisen, director del Programa Regional per a Europa i l'Àsia Central d'Amnistia Internacional.

"Els càrrecs de pirateria són manifestament infundats en aquest cas, no tenen base legal ni en la realitat, i és enormement perjudicial fer unes acusacions tan greus de forma tan imprudent".

"Els activistes de Greenpeace han de ser posats en llibertat sota una fiança raonable i tenir ple accés a advocats defensors, pendents d'un possible judici".

Les forces de seguretat, que van abordar el vaixell de Greenpeace, l'Artic Sunrise, a darrera hora de dijous passat, van detenir al voltant de 30 activistes de l'organització. Segons aquests, els agents portaven armes de foc amb les quals van fer trets a l'aire i a l'aigua, i ganivets amb els quals van esquinçar els bots pneumàtics. Van envoltar la tripulació del vaixell a punta de pistola i, segons els informes, van destrossar la sala de ràdio que s'utilitza per a les comunicacions.

Els activistes protestaven contra les perforacions a l'Àrtic, prop de Prirazlomnaya, plataforma de perforació del Mar de Pechora situada en les proximitats de l'arxipèlag de Novaya Zemlya, enfront de la costa septentrional russa.

"Han d'investigar-se totes les acusacions creïbles d'ús excessiu de la força durant la detenció", va prosseguir John Dalhuisen.

El Comitè d'Investigació rus, organisme estatal responsable de la investigació de delictes greus, va explicar a la seva declaració que havia obert una investigació per pirateria contra els activistes detinguts.

El dret internacional defineix la pirateria com tot acte il·legal de violència o de detenció, o tot acte de depredació comès amb un propòsit personal.

La legislació penal russa conté una definició similar, que inclou actes com la captura d'un altre vaixell i l'ús, o l'amenaça d'ús, de la violència. A Rússia els delictes de pirateria estan castigats amb penes d'entre cinc i 15 anys de presó.


I a les xarxes socials