Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 11-01-17
República Centreafricana: sospitosos de crims de guerra segueixen en llibertat
Haz clic para ampliar
Una família a la República Centreafricana © AI


Persones sospitoses d'haver comès crims de guerra, com homicidis i violacions, durant el conflicte a la República Centreafricana han evitat ser investigades i arrestades i, en alguns casos, conviuen amb les seves víctimes, afirma Amnistia Internacional en un nou informe publicat avui que reclama una reforma urgent del sistema de justícia.

L'organització demana una inversió important per reconstruir el sistema de justícia del país i establir el Tribunal Penal Especial que contribueixi a portar davant la justícia els qui van perpetrar aquests crims.

"Milers de víctimes d'abusos contra els drets humans a la República Centreafricana continuen esperant que es faci justícia, mentre que persones que han comès crims horribles, com assassinats i violacions, segueixen lliures", ha afirmat Ilaria Allegrozzi, investigadora d'Amnistia Internacional sobre l'Àfrica Central.  

"L'única solució a llarg termini a aquesta situació d'impunitat sistemàtica és la reforma integral del sistema nacional de justícia de República Centreafricana, inclosa la reconstrucció dels seus tribunals, presons i forces policials. Mentrestant, aconseguir un finançament sostenible per al Tribunal Penal Especial, que inclogui programes sòlids de protecció de testimonis, és un pas fonamental cap a la justícia".

The long wait for justice: Accountability in Central African Republic destaca com desenes de persones sospitoses d'haver comès crims de dret internacional i altres violacions i abusos greus contra els drets humans han eludit ser investigades de forma efectiva i arrestades. Els esforços per garantir la rendició de comptes s'han vist obstaculitzats per la manca de capacitat tant del govern de la República Centreafricana com de les forces de manteniment de la pau de l'ONU al país.

El sistema de justícia de la República Centreafricana, que ja era fràgil abans del conflicte, es va deteriorar encara més en el seu decurs, ja que es van destruir documents i el personal judicial es va veure forçat a fugir. Fora de la capital, Bangui, hi ha pocs tribunals en funcionament i només 8 de les 35 presons del país estan operatives. Les persones detingudes estan recloses en edificis en ruïnes en condicions d'amuntegament i insalubritat. El baix nivell de seguretat ha donat motiu a fugides de la presó constants.

Al novembre de 2016 es va presentar en una conferència de donants internacionals celebrada a Brussel·les un pla per a la reconciliació nacional i la consolidació de la pau que sol·licitava 105 milions de dòlars nord-americans en cinc anys per enfortir el sistema nacional de justícia i engegar el Tribunal Penal Especial. Un membre de la societat civil de Bangui va explicar a Amnistia Internacional: "Aquestes persones [presumptes perpetradors] conviuen amb les seves víctimes. Utilitzen els mateixos taxis, compren en les mateixes tendes i viuen als mateixos barris. Ningú ha estat arrestat ni processat aquest clima d'impunitat només contribueix a transmetre'ls seguretat".

Entre setembre de 2014 i octubre de 2016, les forces de manteniment de la pau de l'ONU a la República Centreafricana van ajudar a les autoritats nacionals a arrestar 384 persones per crims vinculats al conflicte. No obstant això, entre elles només hi ha unes poques amb càrrecs destacats sospitoses d'haver comès els delictes més greus i, a més, 130 d'elles van escapar de presó al setembre de 2015.

Aquesta impunitat ha contribuït a l'augment de la violència des de setembre de 2016, amb atacs com el de Kaga-Bandoro a l'octubre, en el qual excombatents de Seleka van matar almenys 37 civils, van ferir-ne 60 més i van obligar a 20.000 persones a fugir de les seves cases.

Recomanacions per al Tribunal Penal Especial

En els últims mesos s'han fet avanços importants per a l'establiment del Tribunal Penal Especial, un tribunal "híbrid" integrat per jutges i jutgesses i personal nacional i internacional que processarà persones sospitoses d'haver comès crims de dret internacional durant el conflicte.

No obstant això, l'informe d'Amnistia Internacional inclou recomanacions clau per garantir l'establiment del Tribunal Penal Especial al més aviat possible i de manera que les investigacions efectives i els judicis justos estiguin garantits.

Si bé ja estan compromesos 5 dels 7 milions de dòlars nord-americans que es necessiten pels 14 primers mesos, cal fer més per assegurar un suport sostenible durant els primers cinc anys d'activitat del Tribunal. Els països donants també han d'ajudar designant jutges i jutgesses qualificats així com un altre personal judicial en processos de selecció en curs i futurs.

"El Tribunal Penal Especial és fonamental per garantir que les víctimes d'alguns dels crims més greus comeses durant el conflicte tenen l'oportunitat de veure que es fa justícia a la República Centreafricana, i se li ha de prestar tot el suport possible", ha indicat Ilaria Allegrozzi.

"També és vital desenvolupar un programa sòlid de protecció de testimonis i víctimes per garantir que la seva participació en els procediments atén a condicions de seguretat. Les persones acusades també tenen dret al gaudi de totes les garanties d'un judici just, com l'assistència lletrada. És hora d'acabar amb el clima de por en què viu la República Centreafricana des de fa massa temps".

Informació complementària

L'informe d'Amnistia Internacional es basa en desenes d'entrevistes amb persones relacionades amb el sistema nacional de justícia a la República Centreafricana, entre els quals figuren jutges i jutgesses, fiscals, membres i consellers/as del ministre de Justícia, el president del Col·legi d'Advocats de República Centreafricana i professionals del dret.

A més, l'organització també ha entrevistat víctimes d'abusos contra els drets humans i de crims de dret internacional. La informació obtinguda durant les entrevistes s'ha corroborat amb informació i dades obtingudes d'altres fonts, com documents judicials, informes sobre el sistema de justícia i sobre altres afers polítics, socials i humanitaris a la República Centreafricana.
 
Al juliol de 2014, Amnistia Internacional va donar noms de 21 persones sobre les quals existien sospites raonables que havien comès crims de dret internacional. Només dues d'aquestes persones han estat detingudes fins avui i l'organització no té coneixement que s'hagin obert investigacions efectives sobre les altres.


I a les xarxes socials