Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 10-01-17
L'Aràbia Saudita intensifica la repressió implacable d'activistes de drets humans
Haz clic para ampliar
© Amnesty International


Les autoritats saudites han començat l'any intensificant la repressió d'activistes de drets humans, donant així un altre dur cop als últims vestigis de l'assetjada societat civil, ha declarat Amnistia Internacional.

En les últimes setmanes, un seguit d'activistes han estat detinguts o han estat portats davant els tribunals en relació amb el seu treball pacífic pels drets humans, un senyal que les autoritats preveuen continuar amb la seva repressió implacable de la dissidència pacífica. Entre les persones afectades hi ha un activista que afronta càrrecs per facilitar informació a Amnistia Internacional.

"L'última onada de detencions ha despertat el temor que 2017 sigui un altre any negre per als drets humans a l'Aràbia Saudita mentre les autoritats continuen amb els seus intents d'esclafar qualsevol indici de moviment pels drets humans al país", ha afirmat Lynn Maalouf, directora adjunta d'Investigació de l'Oficina Regional de Beirut d'Amnistia Internacional.

"Els activistes de drets humans a l'Aràbia Saudita són una espècie en perill. Desapareixen un a un jutjats, empresonats, intimidats perquè guardin silenci o obligats a exiliar-se, posant en relleu la política de les autoritats de tolerància zero cap a la llibertat d'expressió".

Avui, Abdulaziz al Shubaily, defensor dels drets humans i membre fundador de l'Associació Saudita de Drets Civils i Polítics (ACPRA), organització independent de drets humans ara dissolta, ha comparegut davant del Tribunal Penal Especialitzat, encarregat de jutjar els casos de terrorisme, i ha estat condemnat de nou a vuit anys de presó en relació amb el seu treball pels drets humans. Estava acusat de diversos càrrecs, com "comunicar-se amb organitzacions estrangeres" i proporcionar informació a Amnistia Internacional per al seu ús en dos informes. Gairebé tots els membres de l'ACPRA han estat jutjats o empresonats.

El 8 de gener, Essam Koshak, defensor dels drets humans, va ser citat per ser interrogat pel Departament d'Investigació Criminal (CID) en La Meca, cap a les 5 de la tarda, hora local. Malgrat que va acudir immediatament a la comissaria de policia d'Al Mansour, va ser detingut i mai va tornar a la seva casa. Segons la informació que disposa Amnistia Internacional, no se li ha permès nomenar a un advocat i ho estan interrogant sobre el seu compte en Twitter, que usava principalment per difondre qüestions de drets humans a Aràbia Saudita.

Amb prou feines uns dies abans, el 5 de gener, Ahmed al Mushaikhass, membre fundador del Centre Adala per als Drets Humans, organització independent de drets humans a la qual no s'ha permès inscriure's legalment al país, va rebre una trucada telefònica del CID demanant-li que es presentés en la comissaria de policia d'Al Qatif per ser interrogat. El 8 de gener va ser traslladat a la comissaria d'Al Dammam, on roman sota custòdia. Des de llavors està sent interrogant per l'Oficina d'Investigació i Enjudiciament (BIP). Ahmed al Mushaikhass és un defensor dels drets humans conegut pel seu treball, que inclou ajudar familiars de persones detingudes a la Província Oriental a exposar els seus casos davant les autoritats. El seu germà, Yussuf al Mushaikhass, va ser condemnat a mort al gener de 2016 després de participar en protestes a la Província Oriental i podria ser executat en qualsevol moment.

El 18 de desembre, Issa al Nukheifi, activista de drets humans i membre de l'ACPRA, va ser citat per ser interrogat a la seu de la BIP en La Meca. Entre altres coses, ho van interrogar sobre les seves piulades de suport a activistes de drets humans i altres detinguts saudites. Actualment està a la presó general de la Meca. Al Nukheifi havia estat empresonat amb anterioritat, en 2013, en relació amb la seva labor pels drets humans, i va complir tres anys de presó abans de ser excarcerat l'abril de 2016. Després del seu alliberament, va seguir denunciant violacions de drets humans a l'Aràbia Saudita i era una persona molesta per a les autoritats.

"La persecució implacable dels defensors i defensores dels drets humans és una campanya flagrant encaminada a dissuadir-los de parlar de la situació d'aquests drets al país i de treballar en favor de les víctimes de violacions. Els activistes de drets humans detinguts només pel seu treball a favor d'aquests drets han de ser posats en llibertat immediata i incondicionalment", va concloure Lynn Maalouf.

"Qualsevol persona que s'atreveixi avui a defensar els drets humans a l'Aràbia Saudita està en perill. No sembla que aquesta campanya vagi a acabar aviat, per la qual cosa ara és més important que mai que els aliats d'Aràbia Saudita es pronunciïn en contra d'aquesta creixent repressió".


I a les xarxes socials