Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Pena de mort. 11-04-17
La Xina, el pitjor botxí del món, ha de reconèixer el seu nivell «grotesc» d'execucions
Haz clic para ampliar


L'ús horrible de la pena de mort que fa la Xina segueix sent un dels secrets més terribles del país: les autoritats segueixen executant milers de persones cada any, afirma Amnistia Internacional en el seu examen global de la pena de mort al 2016 que es publica avui.

Una nova investigació en profunditat d'Amnistia Internacional, també publicada avui, mostra que les autoritats xineses apliquen un sistema complicat i opac per ocultar la magnitud escandalosa de les execucions al país, malgrat les reiterades afirmacions que avança cap a l'obertura i transparència judicial.

Sense tenir en compte a la Xina, estats de tot el món van executar 1.032 persones el 2016. La Xina va executar més persones que tots els altres països del món en conjunt, mentre que els Estats Units van registrar un mínim històric en el seu ús de la pena de mort el 2016.

«La Xina aspira a ser líder en l'escena mundial, però pel que fa a la pena de mort exerceix el lideratge de la pitjor manera possible: executant cada any més persones que cap altre país del món», ha afirmat Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional.

«El govern xinès ha reconegut que treballa per l'obertura i la transparència judicial, però persisteix a ocultar activament la veritable magnitud de les execucions. És l'hora que la Xina aixequi el vel d'aquest secret terrible i deixi d'ocultar el seu sistema de pena de mort».

«Només uns pocs països continuen executant a gran escala. La majoria dels estats ja no aproven que sigui l'estat qui arrabassi vides humanes. Amb només quatre països responsables del 87% del total d'execucions registrades, la pena de mort també té els dies comptats».

Les afirmacions de transparència i obertura de la Xina són enganyoses

La investigació d'Amnistia Internacional treu a la llum que centenars de casos de pena de mort documentats no consten en una base on line de dades judicials que es va promocionar com un «pas decisiu cap a l'obertura» i que es proclama periòdicament com la prova que el sistema judicial del país no té res que ocultar.

La base de dades de la Xina només recull una mínima part dels milers de condemnes a mort que Amnistia Internacional calcula que es dicten cada any en el país, i mostra que el govern xinès segueix mantenint un hermetisme gairebé total pel que fa al nombre de persones condemnades a mort i executades al país.

La Xina classifica com a «secret d'Estat» la major part de les dades relacionades amb la pena de mort, i de totes maneres pràcticament qualsevol informació pot ser classificada com a secret d'Estat en virtut de les lleis excessivament àmplies sobre secrets en el país.

Amnistia Internacional va trobar informacions públiques sobre l'execució a la Xina d'almenys 931 persones entre 2014 i 2016 (només una mínima part del total d'execucions), però només 85 d'elles consten en la base de dades de l'Estat.
Les dades tampoc nou inclouen els nacionals estrangers condemnats a mort per delictes relacionats amb drogues, malgrat que els mitjans de comunicació van informar d'almenys 11 casos d'execucions. Tampoc figuren nombrosos casos relacionats amb «terrorisme».

«El govern de la Xina fa ús de revelacions parcials i afirmacions no verificables per reivindicar progressos en la reducció de les execucions, però alhora manté un hermetisme gairebé absolut. Això és deliberadament enganyós», ha afirmat Salil Shetty.

«La Xina és un cas absolutament anòmal en la comunitat mundial pel que fa a la pena de mort, al marge de qualsevol norma jurídica internacional i contravenint les reiterades peticions d'informació de l'ONU sobre  les persones que executa».

En els últims anys, el risc que s'executi persones per delictes que no van cometre ha causat una alarma creixent en l'opinió pública xinesa. Al desembre de 2016, el Tribunal Suprem Popular va anul·lar la sentència condemnatòria errònia dictada en un dels casos més destacats d'error judicial i execució errònia, el de Nie Shubin,  executat el 1995 quan tenia 20 anys. El 2016, els tribunals xinesos van fallar que quatre persones que s'enfrontaven a la pena capital eren innocents i va anul·lar-ne les condemnes a mort.

L'escandalosa magnitud de les execucions al Vietnam, al descobert

A Malàisia i Vietnam, noves revelacions indiquen que la magnitud de les execucions en aquests països va ser fins i tot més gran del que es pensava.

La informació del Vietnam, publicada en mitjans de comunicació del país per primera vegada al febrer de 2017, assenyala que aquest país ha estat, en secret, el tercer del món pel nombre d'execucions en els últims tres anys, en executar 429 persones entre el 6 d'agost de 2013 i el 30 de juny de 2016. Només la Xina i l'Iran van executar un nombre més alt de persones en aquest període. L'informe del Ministeri de Seguretat Pública de Vietnam no inclou un desglossament de les xifres per al 2016.

«La magnitud de les execucions al Vietnam en els últims anys és realment escandalosa. Aquest mecanisme d'execució en sèrie eclipsa per complet les recents reformes relacionades amb la pena de mort. Cal preguntar-se quantes persones més han estat víctimes de la pena de mort sense que el món ho sàpiga», ha afirmat Salil Shetty.

Un hermetisme semblant regna a Malàisia, on la pressió parlamentària el 2016 va permetre que sortís a la llum que més de 1.000 persones esperen execució, i que 9 persones van ser executades només el 2016, un nombre molt superior al que abans es pensava.

Mentrestant, la idea que hi ha delictes que justifiquen la pena de mort segueix arrelant en altres països de la regió: Filipines intenta reinstaurar la pena capital (abolida per última vegada el 2006) i Maldives també amenaça de reprendre les execucions després de més de 60 anys.

Estats Units no figura entre els cinc primers països per primer cop des de 2006

Per primera vegada des del 2006, els Estats Units no figuren entre els cinc països amb més execucions del món.

El nombre d'execucions (20) el 2016 ha assolit el nivell mínim registrat des de 1991, la meitat que el 1996 i gairebé cinc vegades menys que el 1999. El nombre d'execucions ha anat reduint-se cada any des del 2009, excepte el 2012, quan la xifra no va variar.

El nombre de condemnes a mort (32) és el més baix des del 1973, un senyal clar que jutges, fiscals i jurats populars del país comencen a donar l'esquena a la pena de mort com a instrument per administrar «justícia». No obstant això, 2.832 persones continuen al corredor de la mort als EUA esperant execució.

Encara que el debat està canviant clarament, la reducció del nombre d'execucions es deu, en part, a litigis relacionats amb els protocols relatius a la injecció letal i a les dificultats per obtenir substàncies químiques en diversos estats. No obstant això, la possible resolució d'algunes dificultats relacionades amb la injecció letal podria significar l'inici d'un repunt del nivell d'execucions el 2017, començant amb Arkansas aquest mateix mes d'abril.

El 2016 només es van dur a terme execucions en cinc estats dels Estats Units: Alabama (2), Florida (1), Geòrgia (9), Missouri (1) i Texas (7), sent Texas i Geòrgia els estats responsables del 80% de les execucions del país el 2016. Mentrestant, 12 estats que no han abolit encara la pena de mort -entre els quals Arkansas- no han dut a terme cap execució des de ja fa almenys 10 anys.

«L'ús de la pena de mort a Estats Units se situa en el seu nivell més baix des dels primers anys de la dècada de 1990. Però hem de lluitar perquè segueixi sent així. Les execucions podrien tornar amb més impuls el 2017. L'alarmant nombre d'execucions programades a Arkansas per a un període de 10 dies d'aquest mes d'abril és un  exemple clar de la celeritat amb què pot canviar el panorama actual», ha afirmat Salil Shetty.

«La disminució constant de l'ús de la pena de mort als Estats Units és un signe esperançador per als activistes que portem molt temps fent campanya per acabar amb la pena capital. És evident que el debat està canviant. Els polítics han d'evitar la inquietant retòrica de «mà dura amb la delinqüència» que va contribuir a marcar màxims en el nombre d'execucions en les dècades de 1980 i 1990. La pena de mort no farà que ningú estigui més segur».

«Els cinc estats aïllats que van dur a terme execucions l'any passat viuen d'esquena a la seva època. No només van en contra de la tendència del país, sinó també de la regional: des de ja fa 8 anys, Estats Units té el vergonyós honor de ser l'únic país de tot el continent americà que du a terme execucions».

Tendències clau de 2016
El descens en el nombre d'execucions està motivat en gran mesura per les reduccions registrades a l'Iran (un 42% menys, d'un mínim de 977 a un mínim de 567) i el Pakistan (73% menys, de 326 a 87).

En l'Àfrica subsahariana es van registrar menys execucions, però el nombre de condemnes a mort es va duplicar amb escreix, com a conseqüència d'un fort increment a Nigèria.

Al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica, el nombre d'execucions va disminuir un 28%, però l'Iran i l'Aràbia Saudita van continuar en el grup de països que van dur a terme més execucions.

Dos nous països van abolir la pena de mort per a tots els delictes (Benín i Nauru); Guinea va abolir la pena de mort únicament per a delictes comuns.


I a les xarxes socials