Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 23-03-12
Israel: El cas d'una dona palestina “en perill de mort” subratlla la injustícia de la detenció administrativa
Haz clic para ampliar
Hana Shalabi © Private


Les autoritats israelianes han de posar en llibertat immediatament a una dona palestina detinguda, o acusar-la d'algun delicte comú recognoscible i jutjar-la sense demora, ha dit Amnistia Internacional davant el temor que la dona pugui morir sota custòdia després de 37 dies de vaga de gana.

Hana Shalabi, de 30 anys, del poble de Burqin, situat en el nord de la Cisjordània ocupada, pel que sembla està vinculada al moviment de la Yihad Islàmica, però mai ha estat acusada de cap delicte comú.

El dimarts a la nit, Hana Shalabi va ser traslladada a l'hospital de Meir, a la ciutat de Kfar Saba, al centre d'Israel, però roman sota custòdia israeliana i està vigilada constantment per guàrdies armats.

"Quan els seus advocats i metges independents es van reunir amb ella, Hana Shalabi va denunciar que els funcionaris del Servei d'Institucions Penitenciàries d'Israel l'havien tractat amb violència en els trasllats a l'hospital o al tribunal militar i que l'havien pressionat constantment perquè posés fi a la seva vaga de gana", ha dit Ann Harrison, directora adjunta del Programa Regional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

"Amnistia Internacional ha demanat reiteradament a les autoritats d'Israel que posin en llibertat a Hana Shalabi i a altres palestins que estan en detenció administrativa si no són acusats sense demora d'algun delicte comú recognoscible i jutjats d'acord a les normes internacionals sobre judicis justs".

Les ordres militars israelianes permeten a les autoritats posar en detenció administrativa indefinida sense judici a palestins de la Cisjordània ocupada que són considerats una "amenaça per a la seguretat".

Hana Shalabi va començar la seva vaga de gana en protesta pels maltractaments rebuts durant la seva detenció el 16 de febrer, i va seguir protestant per la seva detenció sense càrrecs ni judici després de rebre l'ordre de detenció administrativa, cinc dies després.

Un metge de Physicians for Human Rights - Israel que va visitar a Hana Shalabi el dilluns va informar que es troba en perill de mort perquè podria sofrir un atac al cor en qualsevol moment, i va sol·licitar la seva immediata hospitalització.

Segons Physicians for Human Rights, Hana Shalabi ha perdut 14 quilos des de la seva detenció, i sofreix disfunció tiroïdal i forts dolors, debilitat i marejos.

"Mentre romangui detinguda, tant ella com la resta dels detinguts palestins que s'han unit a la seva vaga de gana en protesta per la política de detenció administrativa han de rebre un tracte humà en tot moment, així com accés regular al tractament mèdic necessari dispensat per un metge independent en un marc que respecti la privacitat entre metge i pacient", ha dit Ann Harrison.

Hana Shalabi va ser un dels 1.027 presos i detinguts palestins que van sortir de les presons israelianes a l'octubre i desembre del passat any, en el marc d'un intercanvi per alliberar al soldat israelià capturat Gilad Shalit . Abans de tornar a ser detinguda al febrer, pensava estudiar infermeria en l'Institut d'Al Rawda, a Nabulus.

Abans de quedar en llibertat a l'octubre de 2011, havia estat detinguda sense càrrecs ni judici durant 25 mesos a la presó d'HaSharon, sota ordres de detenció administratives que s'anaven renovant successivament.

Un jutge militar té encara que emetre la seva fallada sobre el recurs presentat contra l'ordre de quatre mesos de detenció dictada contra Hana Shalabi, encara que el Tribunal Militar d'Apel·lacions va celebrar la seva primera vista fa més de dues setmanes, el 7 de març.

Segons els informes, les autoritats israelianes consideren la possibilitat d'alimentar-la per força, la qual cosa constituiria tracte cruel i inhumà. Normalment, les persones en vaga de gana no han de ser alimentades per força.

Els seus familiars, que no la veuen des que va ser detinguda el 16 de febrer, encara no han rebut autorització per visitar-la, malgrat les reiterades peticions d'organitzacions internacionals i locals.

Més d'una vintena de detinguts i presos palestins de diverses presons israelianes s'han declarat en vaga de gana indefinida contra la política de detenció administrativa. Alguns d'ells porten en vaga més de tres setmanes.

Fins a on sap Amnistia Internacional, aquestes persones no han tingut accés a metges independents, i en alguns casos, a més, se'ls ha negat l'accés als seus advocats, han estat posats en règim d'aïllament o han rebut altres càstigs després de decidir posar-se en vaga de gana.

"Cap detingut hauria de rebre càstig algun per decidir emprendre una vaga de gana. Les autoritats israelianes han de garantir que totes les persones detingudes que estan en vaga de gana són tractades de forma humana i que se'ls permet accedir als seus advocats i a professionals mèdics independents", ha dit Ann Harrison.

Més de 300 palestins, entre els quals figuren més de 20 membres del Consell Legislatiu palestí, es troben actualment sota detenció administrativa.


I a les xarxes socials