Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Tortura. 11-01-16
Guantánamo: els EUA han de donar l'esquena a aquest símbol internacional de la injustícia
La bandera nord-americana oneja en el Camp Delta, a la badia de Guantánamo © US DoD


L'obstrucció del Congrés nord-americà al tancament del centre de detenció de la badia de Guantánamo amenaça de els Estats Units entre els països que menyspreen sistemàticament les normes internacionalment acordades de justícia i drets humans. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional la vigília del 14è aniversari dels primers trasllats al centre de detenció.


"Guantánamo roman obert perquè els polítics estan explotant la por genuïna de la població als atemptats terroristes. En lloc d'identificar mesures efectives i legals per prevenir atemptats, els congressistes es dediquen a jugar a la política amb les vides de desenes d'homes que podrien morir entre reixes sense haver estat almenys jutjats", ha manifestat Naureen Shah, directora del Programa de Seguretat i Drets Humans d'Amnistia Internacional Estats Units.

"Guantánamo s'ha convertit en un símbol internacional de la tortura, les entregues de presos i la detenció indefinida sense càrrecs ni judici. El seu tancament no significa simplement traslladar els detinguts a un altre lloc i apagar els llums del centre. Significa acabar per complet amb aquestes pràctiques i fer que es retin comptes pels abusos comesos en el passat".

En l'actualitat, al centre de detenció nord-americana de la badia de Guantánamo, Cuba, romanen detinguts 104 homes; 45 d'ells han rebut llum verda per ser transferits a un altre lloc, però romanen entre reixes.

Quan el president Barack Obama va arribar al poder al gener de 2009, va signar una ordre executiva per al tancament, en el termini d'un any, del tristament famós centre de detenció. Set anys després, Guantánamo continua obert. El govern d'Obama ha insinuat un pla per tancar el centre traslladant alguns dels detinguts als Estats Units perquè continuïn allí la seva detenció indefinida.

"L'única cosa que faria la proposta del president Obama de resituar a alguns detinguts perquè continuïn en detenció indefinida lsa Estats Units és canviar el codi postal de Guantánamo. A més, establiria un perillós precedent que podria ser explotat per governs futurs. El president Obama ha de posar fi a la detenció indefinida sense càrrecs, no traslladar-la de lloc", ha manifestat Naureen Shah.

"La població de Guantánamo pot reduir-se substancialment transferint les desenes de detinguts la transferència dels quals ja ha estat aprovada. El Pentàgon ha de rebre ordres clares del president per accelerar les transferències a altres països considerats segurs".

"Els detinguts que no puguin ser transferits han de ser acusats davant d'un tribunal federal o posats en llibertat, i han d'ampliar-se les investigacions sobre els informes de tortura i altres violacions de drets humans sofertes pels detinguts".

"Al president Obama li queda només un any en el càrrec per complir el seu compromís de tancar Guantánamo. Està en joc el seu llegat de drets humans, i el de la nació. No serà fàcil, però el president Obama pot i ha de fer allò que és correcte."


I a les xarxes socials