Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 10-02-17
EUA: suspendre la llei sobre minerals de zones de conflicte suposa ocultar pràctiques empresarials fraudulentes
Haz clic para ampliar


La proposta del president nord-americà Donald Trump de suspendre una innovadora llei de transparència sobre els minerals de zones en conflicte suposa donar el vistiplau a pràctiques empresarials fraudulentes i menyscabar greument les garanties globals de protecció dels drets humans, segons Amnistia Internacional.


"La llei sobre els minerals de zones de conflicte és essencial per trencar els llaços entre els terribles abusos contra els drets humans que es cometen a l'Àfrica central i els productes de consum com els telèfons intel·ligents. En exigir a les empreses que siguin transparents en explicar d'on reben els minerals, la llei posa llum sobre vergonyoses pràctiques secretes de les empreses, que els permeten beneficiar-se de conflictes i abusos. Suspendre-la seria una benedicció per a les empreses irresponsables i per als perpetradors de violència en països com República Democràtica del Congo", ha assenyalat Audrey Gaughran, directora d'Afers Temàtics Globals d'Amnistia Internacional.

"L'afirmació de Trump que la suspensió d'aquestes garanties essencials de protecció dels drets humans servirà en certa manera per protegir la seguretat nacional als Estats Units és manifestament il·lògica i absurda. És una proposta vergonyosa, que amenaça d'anul·lar anys d'avanços contra el comerç de minerals de zones de conflicte.

"Les empreses a les quals s'aplica la llei sobre minerals de zones de conflicte han d'oposar-se obertament a aquesta ordre. En cas contrari també s'estarien posant de part del president Trump en la seva determinació d'ocultar pràctiques empresarials fraudulentes"

Informació complementària
La secció 1502 de la Llei Dodd-Frank preveu que les empreses que cotitzen en la Borsa als Estats Units comprovin si determinats minerals utilitzats en els seus productes han servit per finançar grups armats i fomentar el conflicte a la República Democràtica del Congo i els països veïns. Els minerals com l'estany, el tàntal, el tungstè i l'or s'utilitzen en una gran varietat de productes fabricats i venuts als Estats Units, com els telèfons intel·ligents o els ordinadors portàtils.


I a les xarxes socials