Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 18-01-17
EUA: la commutació de la pena a Chelsea Manning, una mesura positiva llarg temps esperada
Haz clic para ampliar


L'organització exigeix una investigació exhaustiva sobre la informació revelada i més protecció per als qui denuncien irregularitats.

A menys d'una setmana de concloure el seu mandat, el president Obama ha commutat avui la pena a Chelsea Manning. Manning compleix una condemna de 35 anys de presó en una presó de màxima seguretat després d'haver revelat informació que indicava la possible existència de crims de dret internacional i violacions de drets humans comeses per l'exèrcit nord-americà.

"Chelsea Manning va revelar abusos greus, i com a conseqüència, el govern nord-americà porta anys violant els drets humans", ha declarat Margaret Huang, directora executiva d'Amnistia Internacional Estats Units. "El president Obama fa el correcte en commutar-li la pena, però hauria d'haver-ho fet fa temps. És inadmissible que hagi estat anys entre reixes mentre les persones presumptament implicades per la informació que va revelar encara no han comparegut davant la justícia".

"En lloc de castigar al missatger, el govern nord-americà pot enviar un enèrgic senyal al món sobre la seva seriositat a l'hora d'investigar les violacions de drets humans revelades en les filtracions i de fer que tots els presumptes responsables penals compareguin davant la justícia en judicis justos", va afirmar per la seva banda Erika Guevara-Rosas, directora per les Américas d'Amnistia Internacional.

Manning no va poder presentar proves que havia actuat en honor de l'interès públic juntament amb altres qüestions relatives al degut procés en el judici; va romandre 11 mesos en reclusió preventiva en condicions que el relator especial d'ONU sobre la tortura va qualificar de tracte cruel, inhumà i degradant, i va ser sotmesa a aïllament després d'intentar suïcidar-se mentre complia condemna. A més, després de començar la seva transició de gènere una vegada condemnada, en diversos moments del seu empresonament se li va negar un tractament fonamental i adequat en relació amb la seva identitat de gènere.

Amnistia Internacional porta diversos anys fent campanya per la seva excarceració.

Amnistia Internacional demana al president Obama que faci ús dels seus poders executius en els dies que li resten de mandat per indultar al denunciant d'irregularitats Edward Snowden.

La pena de 35 anys imposada a Manning va ser molt més llarga que la dictada contra altres membres de l'exèrcit condemnats per càrrecs com assassinat, violació i crims de guerra, així com que la d'altres persones condemnades per filtrar informació classificada al públic.


I a les xarxes socials