Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Espanya. 25-03-13
La investigació sobre possibles crims de dret internacional a l'Iraq ha de quedar sota jurisdicció civil


En relació al vídeo de suposades tortures de soldats espanyols contra un presoner a l'Iraq el 2004


Amnistia Internacional lamenta que el Ministre de Defensa, Pedro Morenés, hagi traslladat a un jutge militar la investigació relativa als actes de tortura que podrien haver comès soldats espanyols contra un presoner a l'Iraq l'any 2004, i que apareixen en un vídeo publicat pel diari El País el 17 de març.


Amnistia Internacional recorda al Govern espanyol que ha de ser la justícia civil ordinària la que investigui les possibles violacions de drets humans o infraccions al dret internacional humanitari presumptament comeses per les tropes espanyoles durant la seva actuació militar en el conflicte armat que va tenir lloc a l'Iraq l'any 2004.


L'organització recorda que Espanya està obligada a obrir immediatament una investigació efectiva, exhaustiva, independent i imparcial sobre qualsevol delicte de dret internacional -com la tortura o els crims de guerra- i que, si existissin proves admissibles i suficients contra les persones sospitoses de responsabilitat penal individual, l'estat espanyol té el deure de processar-les.


Amnistia Internacional reitera al Govern, tal com va fer en nombroses comunicacions per carta el 2004 i el 2006, que ha d'investigar minuciosament les denúncies de tortura i altres maltractaments presumptament comesos contra presoners que estaven sota custòdia de les forces armades espanyoles desplegades a l'Iraq.


La resposta per carta del Govern espanyol a Amnistia Internacional l'any 2006 afirmava que no s'havia dut a terme cap investigació per no haver-se apreciat cap actuació incorrecta ni vulneració de les Regles d'Enfrontament que regulaven l'operació. El vídeo fet públic per El País el passat 17 de març sembla desmentir aquesta afirmació.


L'actuació de les tropes espanyoles a l'Iraq el 2004

Segons dades del Ministeri de Defensa facilitades a Amnistia Internacional el 2006, durant la seva presència a l'Iraq les tropes espanyoles van detenir 111 persones, de les quals 78 van ser lliurades a la policia iraquiana i 33 al Centre de Confinament que la Coalició - l'aliança d'estats que van intervenir militarment a l'Iraq i van derrocar Saddam Hussein - tenia a Bagdad.


Amnistia Internacional també va demanar al Ministeri de Defensa – l'any 2006 - informació sobre el tracte dispensat per les tropes espanyoles a les persones detingudes sota la seva jurisdicció. Als mitjans de comunicació van aparèixer declaracions de personal militar espanyol desplaçat a l'Iraq en les quals s'admetia l'ús de tècniques interrogatòries abusives contra les persones detingudes sota custòdia a “Base Espanya”, com la privació del son, la instal·lació de música a tot volum i el trasllat per la Base de presoners encaputxats o amb sacs terrers sobre els seus caps, tècniques que, de comprovar-se, constituirien tortures i d'altres tractes cruels i inhumans.


En la mateixa carta, l'organització també va demandar informació sobre el cas del ciutadà iraquià Flayeh al Mayali, qui va denunciar als mitjans de comunicació haver estat víctima de tortura a “Base Espanya” (entrevista publicada al Heraldo d'Aragó i La Vanguardia el 20 de febrer de 2005, i esmentada a El País el 23 de febrer de 2005 -entre altres mitjans-).


Pel que a aquests suposats maltractaments contra alguns detinguts a “Base Espanya”, el Govern va assegurar a Amnistia Internacional que no en tenia cap coneixement ni tampoc constància de cap denúncia oficial contra les Forces Armades Espanyoles per haver infringit cap norma. És evident que una investigació independent i imparcial no es pot donar si queda en mans d'autoritats militars.


I a les xarxes socials