Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Noticias internacionales. 15-09-09
Espanya: Detenció en règim d'incomunicació; el que els ulls no veuen

Londres.- Espanya ha de posar fi a la pràctica de la detenció en règim d'incomunicació, que viola els drets de les persones privades de la seva llibertat, ha manifestat Amnistia Internacional en un informe publicat avui.

 “És inadmissible que a l'Espanya actual una persona detinguda per qualsevol raó desaparegui durant dies, com si se l’hagués empassat un forat negre –ha manifestat Nicola Duckworth, directora del Programa per a Europa i Àsia Central d’Amnistia Internacional–. Aquesta falta de transparència es pot utilitzar per ocultar violacions de drets humans.”

 A l'informe Espanya: Sortir de l’ombra. És hora de posar fi a la detenció en règim d’incomunicació. Amnistia Internacional il·lustra com Espanya manté un dels règims de detenció més estrictes d'Europa, amb el qual incompleix les obligacions que ha contret en virtut del dret internacional dels drets humans.

 La llei d’enjudiciament criminal d'Espanya permet mantenir una persona reclosa en règim d'incomunicació fins a 5 dies en tots els casos i fins a 13 si és sospitosa de delictes de terrorisme. Aquest període de 13 dies es composa d'una fase de fins a 5 dies d'incomunicació sota custodia policial, que es pot prorrogar cinc dies més amb incomunicació en presó provisional. A més, en qualsevol moment de la instrucció el jutge pot imposar tres dies més de detenció en règim d'incomunicació.

 “Durant la seva detenció en règim d'incomunicació, la persona no pot parlar amb un advocat ni amb un metge que hagi triat personalment –ha afegit Nicola Duckworth–. La seva família viu amb l'angoixa de no saber què li ha passat, i moltes persones detingudes en règim d'incomunicació afirmen haver estat sotmeses a tortura o maltractaments, encara que rares vegades s'investiguen aquestes denúncies.”

 “La detenció en règim d'incomunicació nega el dret a un judici just a la persona que hi està sotmesa. Aquest règim pot constituir en si mateix tracte cruel, inhumà o degradant. No s'ajusta a les normes internacionals de drets humans.”

 Diverses organitzacions internacionals han expressat reiteradament la seva preocupació pel risc de tortura i altres maltractaments que comporta la detenció en règim d'incomunicació. Això va ser el que va ocórrer en el cas de Mohamed Mrabet Farsi, detingut per càrrecs de terrorisme el 10 de gener de 2006 a casa seva, prop de la ciutat de Barcelona. Durant la seva detenció en règim d'incomunicació no va poder cridar al seu advocat. Segons ha explicat a Amnistia Internacional, va ser torturat i maltractat, però tant el metge que el va examinar com el jutge d'instrucció van fer cas omís de les seves queixes.

 El govern espanyol ha justificat l'ús de la detenció en règim d'incomunicació adduint raons de seguretat nacional i pública.

 “La detenció en règim d'incomunicació ha de ser relegada al passat –ha assenyalat Nicola Duckworth–. Cap altre país de la Unió Europea conserva un règim de detenció amb restriccions tan severes dels drets de la persona detinguda.”

 Amnistia Internacional insta les autoritats espanyoles a:

  • Abolir la legislació que fa possible la detenció en règim d'incomunicació.
  • Permetre que qualsevol persona detinguda pugui parlar amb un advocat confidencialment i sense la presència d’agents de policia.
  • Permetre que qualsevol persona detinguda pugui comptar amb un advocat de la seva elecció, que estigui present durant el seu interrogatori.
  • Permetre que qualsevol persona detinguda sigui examinada per un metge de la seva elecció.
  • Permetre que qualsevol persona detinguda pugui comunicar a la seva família la seva detenció i el lloc on es troba.
  • Fer obligatori en tots els casos l'ús de sistemes d'enregistrament de vídeo i àudio en els llocs on hi pugui haver detinguts, excepte si amb això es pot violar el seu dret a consultar en privat amb el seu advocat o el seu metge.
  • Realitzar amb promptitud investigacions exhaustives i imparcials sobre totes les denúncies de tortura i altres maltractaments formulades per persones detingudes.


I a les xarxes socials