Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 20-03-13
Costa d'Ivori: La proliferació d'armes i els abusos destrossen les comunitats
Haz clic para ampliar
Desplaçats del districte d'Embajaneixo d'Abidjan, Costa d'Ivori, 25 de febrer de 2010. © UNHCR / H. Caux

 

Els subministraments d'armes dels estats europeus, africans i la Xina a les parts del conflicte de Costa d'Ivori fomenten la comissió d'abusos contra els drets humans al territori, segons l'informe d'Amnistia Internacional, presentat a la seu de les Nacions Unides, “Communities shattered by arms proliferation and abusi in Côte d'Ivoire” (Comunitats destrossades per la proliferació d'armes i abusos a la Costa d'Ivori).

L'informe documenta que diversos estats i una xarxa de traficants d'armes van subministrar armament i munició a ambdues parts del conflicte amb les quals van cometre crims de guerra.

Les transferències d'armes van continuar després que el Consell de Seguretat de l'ONU imposés l'embargament d'armes a l'estat el novembre de 2004. “Costa d'Ivori és un esgarrifós recordatori de com ni tan sols un embargament de l'ONU pot impedir que s'enviïn armes a un conflicte amb devastadores conseqüències per la població civil”, ha indicat Salil Shetty, secretari general d'Amnistia Internacional.


Per Shetty, aprovar un tractat exhaustiu sobre el comerç d'armes fonamentat en el respecte dels drets humans i del dret humanitari és la única possibilitat d'evitar el fracàs de futurs embargaments de les Nacions Unides, ha remarcat.

 

A inicis de 2011, després de les eleccions presidencials, la violència armada va intensificarse. Centenars de persones han estat víctimes d'homicidi per motius d'ètnia i polítics i la violència sexual contra les dones també ha estat utilitzada en l'enfrontament. Davant la violència, centenars de milers de persones s'han vist obligades a fugir de les llars.

Amnistia Internacional i el grup d'experts de l'ONU que investiga les violacions de l'embargament d'armes han documentat com les transferències  il·legals d'armes que han tingut lloc des de l'any 2002 han fomentat les atrocitats sobre la població de Costa d'Ivori.

Després de la rebel·lió militar que va partir el país, el govern de Costa d'Ivori, presidit per Laurent Gbagbo, va emprendre un frenètic programa d'adquisició d'armes. Amnistia Internacional assegura que les transferències d'armes van ser irresponsables en un context de fràgil treva, a més de suposar una violació de la  moratòria voluntària de les importacions d'armes establerta per la Comunitat Econòmica d'Estats de l'Àfrica Occidental (CEDEAO) el 1998.

Segons l'informe d'abril de 2012 del grup d'experts de l'ONU,  les forces de seguretat de Costa d'Ivori van rebre subministraments il·legals d'armes fins el 2009, és a dir, després de produir-se l'embargament.


Amnistia Internacional ha confirmat tenir indicis clars que les armes subministrades en aquest període van tenir un efecte immediat en les hostilitats i, encara més, van ser utilitzades posteriorment per atacar a civils quan el conflicte va esclatar de nou a principis de l'any 2011. El blanc principal van ser les persones pertanyents a la comunitat dioula del nord del país, considerada contraria a Gbagbo.

Per altra banda, hi ha cada vegada més indicis que les forces contràries a Gbagbo van ser responsables d'homicidis, en molts casos, d'homes i nens a causa de la seva ètnia o la filiació política. Alguns dels pitjors casos d'homicidi arbitrari van ser perpetrats per les Forces Republicanes a la ciutat occidental de Duékoué i els voltants al març de 2011, amb l'ajuda d'una milícia de caçadors tradicionals, coneguts com els Dozos.

Amnistia Internacional ha recollit més de 100 testimoniatges d'habitants de Duékoué i dels pobles de l'entorn que van sobreviure a les matances i apunten la naturalesa sistemàtica i selectiva dels homicidis perpetrats per les Forces Republicanes i els Dozos.

L'organització reclama que s'aturi la lliure circulació d'armes de què són víctimes les comunitats de Costa d'Ivori: “La forma de detenir-lo és aprovar un tractat ferm sobre el comerç d'armes, per bloquejar les transferències internacionals quan ho hagi risc substancial que les armes s'utilitzin per facilitar o cometre violacions greus de drets humans”, ha conclós Brian Wood, director de la campanya Armes sota Control d'Amnistia Internacional.

 

De fet, un tractat sòlid sobre el comerç d'armes, regulador de les transferències internacionals d'armes convencionals i de tecnologia i munició connexes, és el que els Estats Membre de l'ONU negocien actualment a Nova York.

 


Notícia original en castellà


I a les xarxes socials