Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 06-04-17
Centenars de romanís seran objecte de desallotjament forçós mentre surt a la llum la negativa dels líders de la UE a sancionar Itàlia
Haz clic para ampliar
© Sven Dauphin


Els procediments d'infracció contra Itàlia, bloquejats en les més altes instàncies de la Comissió Europea

Davant la revelació feta avui que els líders europeus han bloquejat les accions contra Itàlia per discriminació contra la població romaní, Amnistia Internacional ha advertit que el desallotjament forçós imminent dels residents romanís de l'assentament informal de Gianturco, a Nàpols, deixarà sense llar a centenars de persones, entre elles nens, ancians, malalts i discapacitats.

Segons el previst, el desallotjament de més de mil persones es durà a terme sense consulta prèvia, sense notificació i sense que es proporcioni allotjament alternatiu, i és il·lustratiu de la discriminació sistèmica contra la població romaní a Itàlia. El desallotjament es produirà mentre el Financial Times revela avui que els intents d'iniciar procediments d'infracció contra Itàlia van ser bloquejats en les més altes instàncies.

"Mentre les excavadores estan llestes per engegar-se, centenars de persones romanís de Gianturco perdran no només casa seva, sinó també el seu mitjà de vida", ha manifestat Catrinel Motoc, responsable regional de campanyes d'Amnistia Internacional.

"El desallotjament forçós de famílies sense proporcionar-los allotjament alternatiu o suport és un acte cruel que viola les obligacions internacionals contretes per Itàlia en matèria de drets humans. Il·lustra la discriminació sistèmica contra la població romaní a Itàlia, que la Comissió Europea, malgrat la seva deure fer-ho, no està combatent."

En l'assentament han estat vivint fins a 1.300 persones
. Moltes de les que s'espera que siguin desallotjades forçosament porten fins a sis anys vivint-hi. Al llarg de l'any passat els van dir repetidament que les anaven a traslladar, però no els van informar d'on anaven a portar-les o quan.

Encara que ara a unes 200 persones els han dit que les reassentaran en un campament de segregació ètnica, els habitatges del qual són contenidors, centenars de persones més segueixen sense saber on aniran.

Una persona resident a Gianturco va explicar a Amnistia Internacional la setmana passada que la policia els havia dit que marxessin "abans del 10 d'abril, o en cas contrari us espantarem". Una altra dona va explicar a Amnistia Internacional: "Fa un mes em van operar dues vegades. On pretenen que vagi? El meu fill també està malalt. Té problemes de cor, i la meva jove té diabetis. Ens deixaran al carrer, com gossos"

En els últims mesos, els habitants de Gianturco han denunciat assetjament policial, amb controls i registres freqüents. Aquest assetjament ha donat lloc a la confiscació d'aliments, automòbils, motocicletes i carros de diferent tipus que les famílies utilitzen per transportar materials reciclables recollits de tota la localitat. A més, en haver tancat les autoritats un mercat informal d'articles de segona mà a la plaça de l'assentament, la capacitat de subsistència de la comunitat s'ha vist considerablement reduïda.

El desallotjament forçós i la reubicació d'alguns residents en un campament de segregació ètnica posen de manifest el fet que les autoritats italianes no respecten els drets humans de la població romaní i estan engegant una denominada estratègia d'inclusió adoptada fa més de cinc anys.

També posen de manifest les conseqüències que la Comissió Europea no actuï per les reiterades violacions de la legislació de la Unió Europea contra la discriminació. Malgrat haver iniciat fa gairebé cinc anys una causa preliminar contra Itàlia per discriminació contra la població romaní, la Comissió Europea encara no ha iniciat procediments d'infracció. El Financial Times ha revelat avui que aquests procediments d'infracció estan sent bloquejats en les més altes instàncies. En aquest temps, milers de romanís han sofert desallotjament forçós i altres violacions del seu dret a accedir a habitatge.

"El desallotjament de Gianturco és només el més recent d'una llarga i vergonyosa llista de desallotjaments forçats de romanís a tot Itàlia. Vagi on vagi, la població romaní d'Itàlia es troba amb les formes més virulentes de discriminació", ha manifestat Catrinel Motoc.

"La Comissió Europea és plenament conscient de la segregació i la injustícia generalitzades que sofreix la població romaní a Itàlia. La revelació d'avui demostra que, després de cinc anys d'absoluta inacció, les barreres es troben en el més alt. La Comissió ha de deixar d'arrossegar-se i ha d'iniciar procediments d'infracció contra Itàlia per violar la legislació de la UE contra la discriminació".

Informació complementària

Es calcula que a Itàlia viuen unes 170.000 persones romanís, 40.000 de les quals en condicions indignes en campaments. En tot el país, milers de romanís segueixen enfrontant-se als prejudicis, a la segregació en campaments d'infravendes, al desallotjament forçós i a la discriminació en l'accés a un habitatge adequat, fet que viola tant el dret internacional com el de la UE.


I a les xarxes socials