Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Espanya. 26-09-13
Cal eliminar els visats per facilitar la protecció dels refugiats sirians


Amnistia Internacional ha recollit en www.actuaambamnistia.org més de 24.000 signatures per a Mariano Rajoy amb aquesta petició
.

Més de dos milions de persones han hagut d'abandonar Síria des que va començar el conflicte, segons Nacions Unides. Almenys un milió són menors d'edat. A més, més de quatre milions han perdut les seves llars i s'han convertit en desplaçats. Jordània, Líban, Turquia o l'Iraq són alguns dels països limítrofs que donen recer a les persones que fugen de Síria buscant refugi. L'èxode continua, els camps d'acollida estan al límit de la seva capacitat i les possibilitats d'aquests països d'ajudar les persones procedents de Síria s'esgoten. Nacions Unides estima que es necessiten al voltant de 3.000 milions de dòlars per cobrir les necessitats de les persones refugiats en aquesta regió.

Amnistia Internacional valora positivament accions concretes del Govern espanyol cap a aquest país, com: el suport al costat de 56 Estats d'una carta que demanava al Consell de Seguretat de Nacions Unides que remeti la situació a Síria al Fiscal del Tribunal Penal Internacional, perquè investigui crims de dret internacional, incloent crims de guerra i crims contra la humanitat. O com, l'esforç en ajuda humanitària que l'Executiu està fent en destinar més de 7 milions d'euros a programes d'ajuda a refugiats de Creu Roja, ACNUR (Alt Comissionat de Nacions Unides per als Refugiats) o UNICEF, entre uns altres.  

Espanya pot fer més
No obstant això, Amnistia Internacional li recorda al Govern espanyol que aquestes mesures no són suficients. L'Executiu pot i ha de fer encara més per les persones que fugen de Síria tant en el marc internacional com a través de les seves pròpies polítiques.

En contrast amb els països limítrofs citats, els 27 països de la Unió Europea, amb una població total de més de 500 milions de persones, van oferir protecció en 2012 a un total de 18.700 refugiats procedents de Síria. Més del 70 per cent d'aquestes persones estaven a Alemanya i Suècia. Països que recentment han anunciat la concessió de residència permanent de manera automàtica a les persones procedents de Síria que sol·licitin asil al seu territori, com en el cas de Suècia; i l'acceptació de 5.000 persones més a través d'un programa d'admissió humanitària, en el cas d'Alemanya.

A Espanya al llarg de 2013, segons fonts d'ACNUR, només hi ha hagut 360 sol·licituds d'asil procedents de Síria. Un dels impediments més grans és l'exigència de visat, inclòs el de trànsit per part d'Espanya als ciutadans sirians. Això suposa un obstacle clar perquè puguin iniciar els tràmits necessaris per sol·licitar asil al nostre país, i fins i tot arribar a un tercer país que els posi menys dificultats a l'hora de sol·licitar-lo.

Per això, Amnistia Internacional s'ha adreçat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el suport de més de 24.000 signatures, recollides a través de www.actuaambamnistia.org per demanar-li mesures concretes per contribuir a aquesta crisi humanitària.

"Demanem que eliminin tot tipus de visats, inclòs el de trànsit per garantir que les persones que fugen de Síria reben protecció i que se'ls ofereixen vies per començar una nova vida en un entorn sense riscos
", ha assenyalat Esteban Beltrán, director de la Secció espanyola d'Amnistia Internacional. "També demanem al Govern espanyol que les persones sirianes que ja estiguin a Espanya, independentment del seu estatus migratori, se'ls ha de permetre que tornin a sol·licitar asil, donat la dràstica deterioració de la situació de drets humans a Síria".

Amnistia Internacional demana també a l'executiu espanyol:

  • Que continuï proporcionant suport, tant financer com a tècnic als països veïns de Síria per ajudar-los a protegir als refugiats de Síria i assegurar un espai de protecció disponible per tots aquells que ho necessiten.


  • Que proporcioni ajuda financera significativa al pla de Resposta Regional de Nacions Unides per a Síria i la creació d'un Pla per acceptar l'arribada d'un nombre significatiu de refugiats, mitjançant el reassentament o programes d'admissió humanitària.


I a les xarxes socials