Logo de Amnistia Internacional
CABECERA
CONTENIDO

Inici  Notícies  Noticies

Noticies
Països. 05-04-17
Amnistia Internacional entra a la Junta d'Accionistes de Ferrovial per demanar la fi de les operacions a Nauru i Manus
Haz clic para ampliar


L'empresa espanyola Ferrovial ha celebrat avui la seva Junta General d'Accionistes, a la qual ha accedit Amnistia Internacional per exigir davant la direcció de l'empresa la fi, el més aviat possible, de les operacions de gestió dels centres de "tramitació" de persones refugiades a les Illes de Nauru (Oceà Pacífic) i Manus (Papua Nova Guinea), on existeixen evidències de violacions de drets humans.

Així ho ha demostrat l'organització, en un nou informe, on acusen l'empresa espanyola i la seva filial australiana, Broadspectrum, de complicitat amb un sistema cruel i abusiu del govern d'Austràlia que constitueix tortura per a aquestes persones.

"Ferrovial, a través del contracte de la seva filial Broadspectrum amb el Govern d'Austràlia, s'ha convertit en còmplice de greus violacions de drets humans. L'empresa, no només és conscient d'aquest abús, sinó que se'n beneficia", ha declarat en el torn de preguntes Gerardo Ríos, coordinador de l'Equip d'Empreses d'Amnistia Internacional.

La resposta de la direcció de Ferrovial ha anat en la mateixa línia que la carta que conté l'informe. En aquest sentit, han reiterat que el contracte finalitza a l'octubre de 2017 i que la responsabilitat de la política migratòria recau en els governs. A més, han assegurat que existeix llibertat de moviment perquè les persones no estan tancades als centres. No obstant això, Amnistia Internacional recorda que les persones no poden sortir de Nauru, una illa de només 21 km2,  ni tan sols quan tenen l'estatus de refugiat concedit, per la qual cosa el seu sofriment s'agreuja.

Així mateix, en la seva resposta, Ferrovial ha assenyalat que aquests llocs han estat objecte de visites internacionals. Pel que fa a aquest punt, l'organització destaca que el Relator Especial de Nacions Unides sobre la tortura i altres tractes o penal cruels, inhumans o degradants va concloure que el sistema de tramitació extraterritorial de processament de refugiats a Manus (Papua Nova Guinea), violava el dret de les persones sol·licitants d'asil al dret a estar lliure de tortura, o tractes cruels, inhumans o degradants.

D'altra banda, AI subratlla que existeix una cultura de secretisme que envolta la illa de Nauru, fet que ha portat al govern australià fins a a considerar delicte que els professionals de l'àmbit de l'atenció social parlin del que passa allà, imposant a més estrictes clàusules de confidencialitat a qui hi opera.

"Per descomptat, quan Ferrovial va adquirir Broadspectrum ho va fer amb total coneixement de les violacions de drets humans del govern d'Austràlia a Nauru. Quins procediments va iniciar Ferrovial abans d'aquesta compra per complir amb les seves obligacions en drets humans? I quins mecanismes d'investigació adoptarà per investigar la denúncia d'AI", ha preguntat Roberto Gil, un altre dels activistes assistents a la Junta.

Més informació     

L'últim informe d'Amnistia Internacional, del passat mes d'octubre, acusava al govern australià de sotmetre a les persones refugiades i sol·licitants d'asil que arribaven per vaixell a un sistema intencionat i cruel d'abusos amb l'únic propòsit de mantenir-les allunyades de les seves costes i dissuadir-los de demanar protecció internacional. Per aconseguir-ho, el país ha gastat milers de milions de dòlars a crear i mantenir el seu sistema de tramitació extraterritorial de sol·licituds de protecció internacional intrínsecament abusiu, enviant als qui fugen de la guerra i la persecució a les remotes illes de Nauru (Oceà Pacífic) i Manus (Papua Nova Guinea), on queden atrapades en cruels i atroces condicions abusives.  

Amnistia Internacional va investigar com el sistema del govern australià a Nauru constitueix tortura. Algunes persones refugiades i sol·licitants d'asil han intentat suïcidar-se.

L'organització demana que Ferrovial posi fi a les seves operacions a la illa el més aviat possible, i dugui a terme accions concretes per acabar amb la seva complicitat amb aquests abusos.

Aquí pots descarregar-te el vídeo de l'acció que ha tingut lloc aquest matí en la Junta Central d'Accionistes.


I a les xarxes socials