Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Història

Peter Benenson, fundador d'Amnistia Internacional © Particular
Peter Benenson, fundador d'Amnistia Internacional © Particular

Present avui a molts països, Amnistia Internacional va néixer el 1961, fundada per l'advocat britànic Peter Benenson. Inspirat en el cas d'uns estudiants portuguesos empresonats per brindar per la llibertat del seu país, l'advocat va publicar l'article "The Forgotten Prisoners" (Els presos oblidats) a The Observer.

En l'article, Benenson instava persones de tot el món a actuar per aconseguir l'excarceració de sis reclusos a qui va denominarpresos de consciència; això és, persones empresonades per les seves conviccions polítiques, religioses o altres motius de consciència, que no havien utilitzat la violència ni n'havien propugnat l'ús.

Per a la seva sorpresa, més d'un miler de lectors de The Observer van respondre a la seva crida a l'acció, que es va replicar en altres països.

Potser sense adonar-se'n, Benenson havia creat una nova forma d'activisme i de mobilització que donaria excel·lents resultats en la lluita contra la injustícia i els abusos del poder: l'acció col·lectiva de moltes persones anònimes en favor d'altres persones víctimes de violacions de drets humans.

Un moviment internacional

El que va començar sent una campanya puntual, ben aviat va convertir-se en un moviment internacional de caràcter permament per a a defensa dels drets humans. Un any més tard, la nova organització ja havia enviat delegacions a quatre països per elevar protestes en favor de diversos presos de consciència i ja treballava en 210 casos més de persones empresonades injustament.

El 1977 el treball d'Amnistia Internacional va ser recompensat amb el premi Nobel de la Pau i, un any més tard, l'organització va ser guardonada amb el Premi de Drets Humans de les Nacions Unides.

El 1978, un grup d'activistes va fundar Amnistia Internacional Espanya. El seu primer president va ser el religiós català Manuel Casanoves i Casals.

El 1994 es constitueix Amnistia Internacional Catalunya (AIC) com una organització amb personalitat jurídica pròpia i entitat federada a Amnistia Internacional Espanya.

A mesura que Amnistia Internacional va anar creixent com un moviment de persones que treballen per a persones, el seu focus d'atenció es va anar ampliant a poc a poc a víctimes d'altres abusos de drets humans, com la tortura, les desaparicions forçades o la pena de mort, fins a defensar en l'actualitat l'espectre complet dels drets humans.