Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Xina: vergonyosa condemna a quatre anys i mig de presó per a l'advocat de drets humans Wang Quanzhang

Wang Quanzhang i la seva família © Particular


En resposta a la condemna de quatre anys i mig imposada per un tribunal xinès a l'advocat de drets humans Wang Quanzhang per “subversió del poder de l'Estat”, Doriane Lau, investigadora d'Amnistia Internacional sobre la Xina, ha declarat:

“La sentència dictada avui és una injustícia flagrant. És indignant que s'estigui castigant Wang Quanzhang per defensar pacíficament els drets humans a la Xina. Ha de ser posat en llibertat immediatament i sense condicions”.

“En els tres anys que van precedir al seu simulacre de judici, les autoritats van fer desaparèixer Wang Quanzhang en un forat negre, on probablement va ser torturat. La seva família, que continua sent assetjada per les autoritats, fins fa poc ni tan sols sabia si estava viu, i mantenir-lo a la presó no fa més que allargar el patiment dels seus éssers estimats”.

Informació complementària


Wang Quanzhang era l'últim advocat que esperava sentència en relació amb la repressió massiva que va llançar el govern xinès el 2015 contra gairebé 250 activistes i advocats i advocades de drets humans.

El Tribunal Popular Intermedi Municipal Número 2 de Tianjin ha dictat sentència sobre el seu cas avui. Wang Quanzhang va ser jutjat el 26 de desembre de 2018 després de passar més de tres anys detingut en espera de judici. Les autoritats van impedir a la sevadona, Li Wenzu, que sortís del complex d'apartaments on viu perquè no pogués assistir al judici.

Wang Quanzhang va ser detingut inicialment per la policia el 3 d'agost de 2015, però fins el juliol de 2018 la seva família no va saber, a través d'un advocat, que estava viu i reclòs a Tianjin.

Abans de ser detingut, Wang Quanzhang treballava en afers considerats delicats pel govern xinès, com la defensa de la llibertat religiosa i la representació de membres del Moviment Nous Ciutadans, xarxa d'activisme de base que promou la transparència en el govern i denúncia la corrupció. Pel seu paper en la defensa d'aquests casos, Wang havia estat intimidat amb freqüència.