Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: demanem la fi dels desmentits i una resposta a les víctimes dels abusos a Xinjiang

En resposta a una altra filtració de documents oficials del govern xinés (els anomenats «cables de la Xina»), en els quals s'explica detalladament el marc de les estructures que van conduir a abusos en contra de centenars de milers de persones, grups ètnics predominantment musulmans a camps de detenció a la Regió Autònoma Uigur de Xinjiang, Lisa Tassi, directora de Campanyes per Àsia Oriental d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

«El fet que Xina segueixi negant l'existència de centres de detenció a Xinjiang és cada vegada més inútil davant l'acumulació d'evidències. Aquesta última filtració és una prova més de la seva persecució sistemàtica de les minories ètniques i religioses a la Xina a una escala esgarrifosa».

«Els abusos que es descriuen en aquests documents filtrats coincideixen amb els esgarrifosos testimonis que Amnistia Internacional ha rebut de persones que van estar detingudes a camps d'internament massiu de Xinjiang, i dels familiars d'altres que encara segueixen desaparegudes.

«Cada setmana que passa, el món coneix més l'horror que la Xina està desfermant sobre la seva pròpia ciutadania a Xinjiang. És hora que el govern xinés deixi de banda els seus fràgils contraarguments, inclosa l'afirmació que les persones que estan en aquests camps reben «formació professional». En lloc d'això, haurien d'oferir d'immediat una resposta als centenars de milers de persones que estan desaparegudes per aconseguir informació sobre els seus éssers estimats.

«Si la Xina no té res a amagar, ha de permetre que observadors de drets humans realment independents accedeixin d'immediat i sense obstacles a Xinjiang, fet al qual s'ha negat fermament fins ara, tot i les reiterades peticions d'Amnistia Internacional, entre altres instàncies».

«Aquestes desfavorables filtracions hauries d'actuar com a catalitzador perquè la comunitat internacional incrementi la pressió sobre les autoritats xineses per posar fi a aquesta catàstrofe de drets humans.

Informació complementària

L'informe d'Amnistia Internacional de 2018 titulat 'Where Are They?" ja va documentar la intensificació de la campanya governamental d'internament massiu, vigilància invasiva, adoctrinament polític i assimilació cultural forçada contra les persones d'ètnies uigur i kazakha i membres d'altres grups ètnics predominantment musulmans que viuen a Xinjiang.

La majoria de les famílies de les persones detingudes desconeixen la sort dels seus éssers estimats i sovint tenen por d'alçar la veu.

L'internament de grups ètnics predominantment musulmans a Xinjiang s'ha intensificat des de març de 2017, quan es va aprovar la "Normativa sobre Desradicalización" a la regió. Les mostres públiques -o fins i tot privades- d'afiliació religiosa i cultural, com portar una barba "estranya", cobrir-se el cap amb un vel o un mocador, pregar a intervals regulars, dejunar o evitar l'alcohol, o tenir llibres o articles sobre el islam o la cultura uigur poden considerar conductes "radicals" en virtut d'aquesta normativa.

Les autoritats han justificat aquestes mesures extremes basant-se en la necessitat de lluitar contra el que afirmen que és "terrorisme" i garantir la seguretat nacional.

Els documents filtrats aconseguits pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ, per les sigles en anglès) el diumenge, i compartits amb 17 mitjans de comunicació associats, van revelar el marc establert pel govern xinès per crear les estructures que van conduir a l'abús contra centenars de milers de persones de grups ètnics predominantment musulmans, als que se sotmet a un rentat de cervell i altres maltractaments en camps de detenció a Xinjiang. Això va ocórrer després de la filtració de 400 pàgines de documents interns a al New York Times la setmana passada.