Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: la llei de seguretat nacional amenaça de convertir Hong Kong en un Estat policial

© Anthony Kwan/Getty Images
  • S'espera que el Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular aprovi la llei en el període de sessions que comença avui
  • La llei podria preparar el terreny per a les extradicions al continent

Sense mesures que garanteixin la protecció dels drets humans, la llei de seguretat nacional farà que qualsevol persona de la ciutat corri risc de detenció arbitrària i judici injust, ha manifestat Amnistia Internacional avui, quan els legisladors de Pequín es disposen a aprovar aquesta perillosa legislació.

Tot i que no s'han fet públics encara tots els seus detalls, s'espera que les autoritats xineses sotmetin la llei votació en el període extraordinari de sessions del Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular, que comença avui i s'allargarà fins dimarts 30 de juny.

"Hong Kong és a la vora del precipici, amb un futur incert i inquietant i les seves llibertats amenaçades per una legislació de seguretat nacional que podria anul·lar les lleis que protegeixen en l'actualitat a la població de la ciutat dels pitjors excessos de la repressió afavorida per l'Estat", ha afirmat Joshua Rosenzweig, director de l'Equip de Xina d'Amnistia Internacional.

"El govern xinès ha d'abandonar el pla d'aprovar una llei de seguretat nacional per a Hong Kong si no pot oferir sòlides garanties que aquesta legislació és compatible amb els drets humans en tots els aspectes".

Agències de seguretat preparen el terreny per a un Estat policial

D'acord amb la llei de seguretat nacional, totes les persones, institucions i organitzacions d'Hong Kong tindran prohibit "realitzar activitats que posin en perill la seguretat nacional". Sembla que el Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular aprovarà la llei en el seu actual període de sessions, sense consulta pública.

Amnistia Internacional veu diversos motius de preocupació en la proposta de llei en relació amb els drets humans. Entre aquests, que autoritzaria el govern central de Pequín i el govern d'Hong Kong a establir un departament de seguretat a la ciutat.

En el continent, aquest tipus d'agències vigilen, assetgen i intimiden sistemàticament defensors i defensores dels drets humans i dissidents i els mantenen reclosos en secret, sotmesos a tortura i altres maltractaments, segons nombrosos indicis.

Sense garantia expressa en la llei que a aquestes agències i el seu personal se'ls aplicarà l'obligació que té el govern local de respectar i protegir els drets humans, podria resultar difícil, si no impossible, fer-los retre comptes per violacions de drets humans.

"Les autoritats de Hong Kong es valen ja de la legislació local per atacar molts dels seus ciutadans i ciutadanes, i, senzillament, una agència de seguretat nacional opaca serveix per crear encara més eines amb que reprimir els drets humans i comporta el risc de convertir la ciutat en un Estat policial", ha afegit Joshua Rosenzweig.

"La ja inadequada aplicació de salvaguardes en el sistema penal de Hong Kong serà encara menys eficaç si agències de seguretat de l'estil de les existents en el continent estan exemptes de respectar els drets humans d'acord amb la legislació d'Hong Kong".

Amenaça de devolucions en forma d'extradició

Els detalls de la llei de seguretat nacional publicats per mitjans de comunicació oficials xinesos la setmana passada contenen un seguit de propostes preocupants, entra les quals figuren un conjunt d'escletxes legals alarmants que permetrien a les autoritats del continent detenir i jutjar persones sospitoses.

Una d'aquestes escletxes és el pla de conferir a les autoritats xineses el poder de "exercir jurisdicció" sobre les causes de Hong Kong relacionades amb la seguretat nacional "en circumstàncies específiques". Tot i que el significat exacte d'aquest poder no és clar, les declaracions públiques d'alts càrrecs de Hong Kong indiquen que, bàsicament, podria atorgar a les autoritats continentals facultats discrecionals per ocupar-se de qualsevol causa que desitgin.

Un altre motiu de preocupació és que la llei permeti dispensar a les persones detingudes per motius de seguretat nacional un tracte diferent del que reben les sospitoses d'altres delictes.

Entre altres coses, se les podria recloure en centres especials de detenció o per temps indefinit. Fins i tot podrien ser extradides al continent, risc que va provocar el moviment de protestes de 2019 i que aquest va mitigar.

A més, la Prefectura Executiva de la ciutat intervindria en la selecció dels jutges facultats per conèixer de les causes relacionades amb la seguretat nacional, la qual cosa podria menyscabar la independència del poder judicial.

"Costa confiar en les autoritats quan afirmen que la llei de seguretat nacional només afectarà una petita minoria, si li llei inclou mesures repressives que podrien aplicar-se literalment contra qualsevol persona que el govern decideixi", ha assenyalat Joshua Rosenzweig.

Una llei impulsada al·legant motius de seguretat exagerats

Les autoritats de Hong Kong i xineses afirmen que fa falta amb urgència legislació en matèria de seguretat per contrarestar l'amenaça de "terrorisme" i violència a la ciutat. No obstant això, les protestes celebrades en contra del projecte de llei d'extradició en 2019 -que han reaparegut a menor escala després del brot de COVID-19- van ser majoritàriament pacífiques.

Set òrgans d'experts de drets humans de les Nacions Unides han expressat la seva preocupació  per les definicions excessivament generals i imprecises de la legislació antiterrorista proposada per a Hong Kong.

"A més de proposar aquesta llei de seguretat d'una manera precipitada i que eludeix tot escrutini públic o polític significatiu, l'autoritats intenten també justificar la necessitat d'aplicar-la amb l'excusa infundada que Hong Kong ha d'eradicar una amenaça terrorista", ha afirmat Joshua Rosenzweig.

"La promesa de la Xina que la llei de seguretat nacional respectarà els drets humans no té cap valor sense les disposicions legals necessàries per garantir-lo i fer-lo complir. Si és cert que, com afirma Pequín, aquesta llei té per objecte combatre amenaces reals contra la seguretat nacional i de terrorisme, llavors ha d'incloure exempcions clares per a l'exercici pacífic de drets com la llibertat d'expressió, de reunió i d'associació".

Ressò esgarrifós de la llei de seguretat de la Xina

La llei prohibirà els denominats actes de separatisme, subversió, terrorisme i "col·lusió amb potències estrangeres o exteriors" per posar en perill la seguretat nacional

Aquests delictes, definits de manera molt general i imprecisa, són similars als tipificats en la Llei de Seguretat de la Xina, promulgada el 2015.

Amnistia Internacional ha documentat l'ús indegut que fan les autoritats xineses d'aquesta llei de manera generalitzada i sistemàtica per perseguir defensors i defensores dels drets humans. S'ha declarat culpables de delictes contra la seguretat nacional a professionals del dret, intel·lectuals, periodistes, clergues i activistes d'ONG simplement per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i defensar els drets humans.

Informació complementària

Una vegada sancionada pel president xinès, Xi Jinping, i "promulgada" per les autoritats de Hong Kong,  la llei de seguretat nacional s'incorporaria a l'annex III de la Llei Fonamental, la mini-Constitució de Hong Kong. Quedaria, per tant, ratificada el dia en què fos aprovada per la Prefectura Executiva de Hong Kong, sense l'escrutini del Consell Legislatiu hongkonguès, és a dir, sense passar en la pràctica pel Parlament local.

Hong Kong té garantits determinats drets en virtut de la Llei Fonamental i de l'aplicació de tractats internacionals de drets humans com el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (PIDCP) i el Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals (PIDESC).

Segons informes, el projecte de llei de seguretat nacional inclou la garantia de respectar els drets humans, inclosos els recollits en el PIDCP i el PIDESC. Però una qüestió decisiva és que les lleis de seguretat nacional semblen poder invalidar aquestes salvaguardes.

La llei de seguretat de la Xina té disposicions similars sobre el respecte dels drets humans, però han ofert molt poca o cap protecció a qui se li ha aplicat.