Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: La inhabilitació de legisladors de Hong Kong, un nou cop a l'Estat de dret

AFP/Getty Images

Davant la inhabilitació de quatre membres de l'oposició del Consell Legislatiu de Hong Kong per motius de "seguretat nacional", Yamini Mishra, directora regional d'Amnistia Internacional per a Àsia i Oceania, ha declarat:

"La inhabilitació avui de quatre polítics prodemocracia d'Hong Kong sota pretext de la seguretat nacional és un altre exemple més de la campanya del govern central xinès per silenciar la dissidència a la ciutat per qualsevol mitjà".

"A través d'un marc establert a Pequín i executat pel govern de Hong Kong, s'ha proscrit aquests legisladors de l'òrgan legislatiu de la ciutat per atrevir-se a propugnar punts de vista que les autoritats en el poder no volen sentir".

"Una vegada més, Hong Kong ha permès que les seves lleis i la seva legislatura siguin ignorats mentre Pequín inventa les normes sobre la marxa. Cometre atropellaments mitjançant decisions arbitràries a través del govern xinès és una burla de l'Estat de dret".

"Aquest és un intent políticament motivat de legitimar la repressió dels legisladors de l'oposició. En darrera instància, és una mesura que intensifica l'efecte inhibidor en la llibertat d'expressió, d'associació i de participació en el procés polític a Hong Kong".

"S'ha de permetre que els legisladors i les legisladores prodemocracia i els seus simpatitzants participin de forma significativa en el procés polític. Les autoritats han de permetre que tots els membres inhabilitats del Consell Legislatiu impugnin la decisió davant els tribunals i deixar que es desenvolupi el procés judicial".

Informació complementària

El Comitè Permanent de l'Assemblea Nacional Popular de la Xina va aprovar el dimecres una resolució que estableix quatre criteris que permeten inhabilitar els legisladors i legisladores de Hong Kong.

Segons l'agència de notícies estatal Xinhua, els membres de l'òrgan legislatiu de la ciutat perdran el seu escó quan es declari que han promogut o donat suport a la independència de Hong Kong, s'han negat a reconèixer la sobirania xinesa sobre Hong Kong, han demanat la intervenció de potències estrangeres en els afers de Hong Kong o han participat en actes que posin en perill la seguretat nacional.

La decisió té efectes retroactius i, poc després d'anunciar-se, el govern d'Hong Kong va inhabilitar directament als legisladors de l'oposició Alvin Yeung, Dennis Kwok, Kwok Ca-ki i Kenneth Leung sense que intervingués cap altre tràmit judicial formal.

Sobre aquests quatre legisladors ja pesava la prohibició de concórrer a les eleccions de setembre de 2020, ajornades posteriorment fins a 2021, per "sol·licitar la intervenció d'un govern estranger".

Amnistia Internacional és un moviment global de drets humans, independent de tot govern, ideologia política o interès econòmic. Expressar preocupació per les violacions de drets humans comeses contra determinats candidats, membres o seguidors d'un partit polític o defensors d'una determinada postura política no implica que Amnistia Internacional doni suport a aquest partit o plataforma de candidats.