Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Xina: el judici a l'advocat Wang Quanzhang és una "farsa cruel"

"El judici de l'advocat xinès de drets humans Wang Quanzhang és una farsa cruel i Wang ha de ser posat en llibertat de forma immediata i incondicional", ha declarat Amnistia Internacional.

Wang és un dels pocs advocats que segueixen detinguts després de l'onada de repressió massiva que va llançar el govern xinès el 2015 de la qual van ser víctimes 250 professionals del dret i activistes. Està acusat de "subversió del poder de l'Estat", que comporta una pena màxima de cadena perpètua, davant del Tribunal Popular Intermedi Nombre 2 de Tianjin.

"Això és una farsa judicial en què es persegueix a Wang Quanzhang només per defensar pacíficament els drets humans", va dir Doriane Lau, investigadora sobre la Xina d'Amnistia Internacional.

"Wang Quanzhang porta ja més de tres anys reclòs injustament, durant els quals la seva família ha patit l'angoixa de no saber si era viu fins fa poc. Ha de ser posat en llibertat de forma immediata i incondicional."

La policia va detenir Wang el 3 d'agost de 2015. Fins a juliol de 2018 la seva família no va saber, per un advocat de confiança, que era viu i reclòs a Tianjin.

Un advocat contractat per la seva família va poder entrevistar-se finalment amb Wang Quanzhang al centre de detenció el 12 de juliol de 2018. Va ser la primera vegada en tot el temps que porta detingut en què Wang va poder veure un advocat de la seva elecció. L'advocat va dir que, quan el va visitar, Wang Quanzhang semblava molt espantat. Es tem que hagi patit tortura i altres maltractaments sota custòdia.

"Wang Quanzhang va estar desaparegut en un forat negre tres anys, durant els quals només les autoritats xineses coneixien la seva sort. Sense salvaguardes jurídiques, com l'accés diari al seu advocat i la seva família, segueix estant en greu risc de patir tortura i altres maltractaments", va afirmar Doriane Lau.

Segons els informes, altres professionals del dret detinguts en l'onada de repressió del 2015 i posats en llibertat més tard han denunciat que van ser sotmesos a pallisses i obligats a romandre dempeus fins a 15 hores seguides i a prendre medicaments.

Abans de ser detingut, Wang Quanzhang treballava en assumptes considerats delicats pel govern xinès, com la defensa de la llibertat religiosa i la representació de membres del Moviment Nous Ciutadans, xarxa d'activisme de base que promou la transparència en el govern i denuncia la corrupció.

A causa del seu paper en la defensa d'aquests casos, Wang havia patit amb freqüència incidents d'intimidació abans de la seva detenció.

Li Wenzu, esposa de Wang, fa campanya infatigablement perquè el seu marit torni a casa sa i estalvi. Des que aquest va ser detingut, pateix assetjament i vigilància constants.