Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: el creixent comerç de la tortura, al descobert

Un oficial xinès, a l'Exposició Internacional de la Xina sobre equip tecnològic de la Policia Antiterrorista (CIPATE) a Pequin (2009). © Feng Li/Getty AFP

El creixent sector del comerç, la fabricació i l'exportació d'instruments de tortura per part d'empreses xineses està alimentant les violacions de drets humans a tot l'Àfrica i Àsia, segons ha revelat una nova investigació duta a terme per Amnistia Internacional i la Fundació d'Investigació Omega.

El nou informe, titulat "China's Trade in Tools of Torture and Repression", mostra que ja hi ha més de 130 empreses xineses que participen en la fabricació i el comerç de material perillós de manteniment de la llei, enfront de les tan sols 28 que es dedicaven a aquest sector fa una dècada.

Alguns dels dispositius comercialitzats obertament per aquestes empreses -entre els quals es troben porres elèctriques, porres amb pues de metall i grillets amb pes per a les cames- són intrínsecament cruels i inhumans i, per tant, han de prohibir-se immediatament.

Altres materials -que poden tenir un ús legítim en la labor policial, com el gas lacrimògen, projectils de plàstic o vehicles antidisturbis- s'estan exportant des de la Xina, malgrat que existeix un risc substancial que les forces de l'ordre dels països receptors els utilitzin per cometre violacions de drets humans.

"Cada vegada hi ha més empreses xineses que s'estan beneficiant del comerç d'eines de tortura i repressió, alimentant abusos contra els drets humans a tot el món", ha manifestat Patrick Wilcken, investigador sobre el comerç d'equip de seguretat i drets humans d'Amnistia Internacional.

"Aquest comerç, que provoca un patiment immens, està en creixement perquè les autoritats xineses no han fet  res per impedir que les empreses subministrin aquests dispositius o que el material policial caigui en mans d'elements que cometen abusos contra els drets humans".

Les empreses xineses -en la seva majoria de propietat estatal- tenen una presència cada vegada més forta en el mercat global de material per a les forces encarregades de fer complir la llei.

La Xina és l'únic país del que se sap que fabrica porres amb pues: porres que tenen pues de metall per tota la superfície, o bé porres de plàstic amb un cap de metall acabat en punta. Estan dissenyades específicament com a eines de tortura, i poden causar un dolor i un sofriment molt considerables.

Diverses empreses xineses anuncien obertament aquestes porres inhumanes per a la seva exportació. Segons la informació rebuda, la policia de Cambodja ha utilitzat porres amb pues de fabricació xinesa, i aquestes porres s'han exportat també a les forces de seguretat del Nepal i Tailàndia.

La investigació va concloure que 29 empreses xineses dedicades a l'exportació anunciaven porres elèctriques inherentment cruels. Amb aquests dispositius, als agents de seguretat els resulta fàcil aplicar manualment descàrregues elèctriques múltiples, summament doloroses, en zones sensibles del cos, com els genitals, la gola, l'engonal o les orelles, sense deixar rastres físics duradors.

Desenes d'empreses xineses fabriquen i comercialitzen dispositius d'immobilització abusius, com grillets per a les cames que porten un fort pes, o cadires d'immobilització rígides; una empresa fabrica esposes amb combinació per al coll. Aquests dispositius de coll poden posar en perill la vida d'una persona en limitar la respiració, la circulació de la sang i la comunicació nerviosa entre el cos i el cervell.

L'estudi dels materials comercialitzats per diverses de les empreses revela que aquests materials s'estan venent a diversos òrgans de compliment de la llei de tot el món, inclosos alguns que cometen abusos persistents contra els drets humans.

"No existeix cap excusa per permetre la fabricació i comercialització d'un material la fi principal del qual és torturar o infligir tracte cruel, inhumà o degradant a persones. Aquests actes atroços estan totalment prohibits en virtut del dret internacional, i les autoritats xineses han de prohibir immediatament la fabricació i comercialització d'aquests dispositius cruels i inhumans", ha manifestat Patrick Wilcken.

Una empresa, China Xinxing Import / Export Corporation -que ha fet publicitat de materials com esposes per a polzes, cadires d'immobilització, i armes i porres elèctriques- va declarar el 2012 que tenia vincles amb més de 40 països africans, i mantenia relacions comercials amb Àfrica per valor de 100 milions de dòlars nord-americans.

Amnistia Internacional i Omega van trobar indicis del que semblaven ser porres elèctriques de fabricació xinesa utilitzades per la policia a Ghana, Senegal, Egipte i Madagascar.

Les empreses xineses també segueixen exportant material que només pot tenir un ús legítim en les labors de compliment de la llei si aquest ús és conforme amb les normes internacionals i si els agents compten amb formació adequada i rendeixen ple compte dels seus actes. No obstant això, l'informe cita casos d'exportació de material de compliment de la llei potencialment perillós des de la Xina a països en els quals existeix un risc substancial que aquest material contribueixi a violacions greus de drets humans.

Un exemple destacat en l'informe és un gran enviament de material "antidisturbis" xinès exportat a Uganda al febrer de 2011 malgrat la preocupació pel fet que la tortura i els maltractaments a mans de la policia eren generalitzats al país.

Dos mesos després, les forces de seguretat ugandeses van utilitzar material antidisturbis xinès per reprimir durament les protestes contra l'augment del cost de la vida al país. Durant la violenta repressió, en la qual almenys nou persones van morir per trets, més d'un centenar van resultar ferides i 600 van ser detingudes, es van utilitzar vehicles blindats de fabricació xinesa.

També es va utilitzar material antidisturbis xinès per reprimir la dissidència a la República Democràtica del Congo durant les eleccions de 2011, que van donar lloc a una violència en la qual almenys 33 persones van morir i 83 van resultar ferides. L'exportació es va dur a terme malgrat els indicis que les forces de seguretat de la República Democràtica del Congo estaven cometent violacions de drets humans generalitzades.

L'informe mostra que els controls de Xina a l'exportació de material per al compliment de la llei són febles i poc transparents i no semblen avaluar l'historial de drets humans del país receptor.

"El deficient sistema d'exportació de Xina ha permès que prosperi el comerç de la tortura i la repressió. És urgent que les autoritats xineses realitzin una reforma fonamental de la seva normativa comercial per posar fi a la transferència irresponsable de material de compliment de la llei a organismes que probablement utilitzaran aquest material per violar els drets humans", ha manifestat Patrick Wilcken.

El sistema d'exportació xinès no és l'únic que no controla de manera efectiva la transferència de material de compliment de la llei amb la finalitat de garantir que respecta els drets humans. El comerç mundial d'aquest tipus de material està poc controlat, i fins i tot els països -com alguns de la UE o els Estats Units- que compten amb normatives més completes han de millorar-les i tancar les llacunes a mesura que nous productes i tecnologies arriben al mercat.

El creixement del comerç internacional xinès d'eines de tortura i repressió ha tingut lloc davant un teló de fons de violacions constants de drets humans comeses en la pròpia Xina. La tortura i els maltractaments, igual que l'ús de la força arbitrària, segueixen sent generalitzats durant la detenció i la repressió de les protestes al país. Amnistia Internacional ha documentat una àmplia diversitat de tortures físiques a la Xina, entre les quals algunes que comportaven l'ús de porres elèctriques.

Un supervivent xinès de tortura va explicar a Amnistia Internacional: "[Els policies] em van posar una porra elèctrica a la cara; és un tipus de tortura que la policia anomena "crispetes bengbao", perquè la cara se t'obre i sembla una crispeta. L'olor era espantosa, a pell cremada".

L'informe destaca també l'ús indegut generalitzat de dispositius mecànics d'immobilització contra persones detingudes a la Xina. Molts detinguts van denunciar que els havien lligat pels canells i els turmells, els havien penjat del sostre o els havien obligat a romandre en postures en tensió.

Amnistia Internacional i Omega insten les autoritats xineses i a les de tots els altres països a:

  • dictar una prohibició immediata de la fabricació i comercialització de material inherentment abusiu;
  • suspendre immediatament o denegar les llicències comercials per al subministrament d'altres materials als organismes i forces encarregats de fer complir la llei quan existeixi un risc substancial que aquests materials s'utilitzin per cometre o facilitar violacions greus de drets humans;
  • establir normatives i pràctiques per al control de les exportacions de material policial i de seguretat que pugui tenir un ús legítim però pugui utilitzar-se fàcilment per cometre abusos;
  • posar fi a tots els actes de tortura i els tractes o penes cruels, inhumans i degradants, així com a l'ús arbitrari de la força, i investigar totes les denúncies d'aquests actes per portar als responsables davant la justícia.