Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Xina: cinc anys de presó per al fundador d'un lloc web de drets humans

Liu Feiyue. Foto: CHRD

Sobre la condemna a zinc anys de presó imposada per un tribunal xinès a Liu Feiyue, fundador del lloc web de drets humans Civil Rights and Livelihood Watch, per «incitar a la subversió del poder de l'Estat», Patrick Poon, investigador d'Amnistia Internacional sobre la Xina, ha declarat:

«La deplorable sentència dictada avui contra Liu Feiyue no te res a veure amb la justícia. És la víctima més recent de l'atac ininterromput del govern xinès contra qui defensa els drets humans. És un pres de consciència i ha de quedar en llibertat immediatament i sense condicions".

«A la seva pàgina web, Liu Feiyue va posar el focus sobre violacions de drets humans que pateixen moltes persones a la Xina. Però, en lloc d'abordar els abusos que han quedat al descobert, les autoritats han decidit silenciar Liu Feiyue injustament. No hauria d'haver estat processat ni haver passat un sol dia a la presó només per exercir el dret a la llibertat d'expressió».

Informació complementària

Liu Feiyue és fundador i director del lloc web de drets humans de Hubei «Civil Rights and Livelihood Watch», que informa sobre violacions de drets humans sofertes per membres de comunitats de base a la Xina, especialment els qui han perdut l'habitatge a causa d'un desallotjament forçós i han sol·licitat reparació al govern. També publica declaracions d'altres activistes sobre la detenció de defensors i defensors dels drets humans i fa una crida pel seu alliberament.

Liu Feiyue és una dels persones que és troben en el punt de mira dels autoritats per dirigir llocs web de drets humans relacionats. Zhen Jianghua, director executiu de «Human Rights Campaing in China», va ser condemnat a dos anys de presó el 28 de desembre de 2018, mentre que Huang Oi, fundador i director del lloc web de Sichuan «64 Tianwang», va ser jutjat en secret el 14 de gener de 2019 i és troba esperant sentència.

Liu Feiyue va ser condemnat pel Tribunal Popular Intermedi de Suizhou, a la província de Hubei, dimarts al matí. El judici va tenir lloc el 7 d'agost de 2018, però la sentència no s'ha pronunciat fins avui. Sotmès a arrest criminal el 18 de novembre de 2016, va ser formalment detingut el 23 de desembre d'aquest any com a sospitós «d'incitar a la subversió del poder de l'Estat». Fins al 25 de maig de 2017 no se li va permetre veure el seu advocat.