Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xina: Cinc anys de presó per a un activista tibetà per sortir en un vídeo de The New York Times

Els cinc anys de presó imposats a Tashi Wangchuk, activista de l'educació en llengua tibetana, per "incitar al separatisme" posen en relleu el persistent assalt de les autoritats xineses contra tibetans que defensen pacíficament els seus drets culturals; així ho ha manifestat Amnistia Internacional.
Tashi va ser condemnat el matí de dimarts a la Prefectura Autònoma Tibetana de Yushu, a la província de Qinghai, al nord-oest de la Xina. Segons el seu advocat, la principal prova presentada contra Tashi en el seu judici, al gener de 2018, va ser un curtmetratge documental realitzat per The New York Times l'any 2015, que posava en relleu la campanya d'aquest activista en favor de l'ensenyament en llengua tibetana a les escoles.
"La sentència dictada avui contra Tashi Wangchuk és una injustícia flagrant. Està rebent un cruel càstig per cridar l'atenció pacíficament sobre l'erosió sistemàtica de la cultura tibetana. Qualificar l'activisme pacífic en favor de la llengua tibetana com "incitació al separatisme" va més enllà de l'absurd", ha afirmat Joshua Rosenzweig, director d'Investigació d'Amnistia Internacional sobre Àsia Oriental.
"El tracte rebut per Tashi posa en evidència el grau de crueltat al que són capaços d'arribar les autoritats xineses per silenciar als qui demanen al govern que posi fi a l'assimilació cultural. Tashi ha de quedar en llibertat de forma immediata i incondicional".
Tashi Wangchuk ja porta més de dos anys detingut, sense accés a la seva família. Abans de ser detingut va expressar la seva preocupació pel fet que molts nens i nenes tibetans no sabien parlar la seva llengua materna amb fluïdesa i això estava contribuint a l'extinció gradual de la cultura tibetana.
El curtmetratge A Tibetan's Journey for Justice (El viatge d'un tibetà a la recerca de justícia), realitzat per The New York Times, narra el viatge de Tashi Wangchuk a Pequín a la recerca d'assistència jurídica per presentar una demanda contra les autoritats locals per l'absència d'ensenyament en tibetà a les escoles. La policia va utilitzar les imatges filmades per demostrar que Tashi Wangchuk havia incitat deliberadament al "separatisme", intentant desacreditar la imatge internacional del govern xinès i les seves polítiques respecte a les minories ètniques.
"El documental reflecteix que Tashi Wangchuk només pretenia expressar les seves opinions sobre la política educativa per uns mitjans totalment legítims. La manera de tornar-les en contra seva demostra el caràcter extrem de la discriminació i les restriccions de la llibertat d'expressió que sofreixen actualment les persones tibetanes a Xina", ha afirmat Joshua Rosenzweig.
"Tashi Wangchuk és un defensor dels drets humans i pres de consciència que ha utilitzat els mitjans de comunicació i el propi sistema de justícia de Xina en la seva lluita per preservar la llengua, la cultura i la identitat tibetanes".
A l'agost, un grup d'experts independents de l'ONU examinarà l'historial de Xina en matèria de discriminació racial.