Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xile: Amnistia Internacional exigeix la investigació de l'anterior i de l'actual General Director de Carabiners

REUTERS/Jorge Silva

Amnistia Internacional ha fet una crida urgent perquè la Fiscalia Nacional de Xile investigui als alts comandaments de Carabiners, en concret l'exgeneral Director i l'actual General Director, per violacions generalitzades de drets humans comeses durant l'esclat social que va començar l'octubre de 2019.

Davant l'imminent tancament de la investigació dels atacs que van deixar permanentment cec Gustavo Gatica, fixat per al proper 30 de juliol; la revisió de les mesures cautelars del carabiner identificat com l'autor del tret de la bomba lacrimògena que va deixar cega Fabiola Campillai, i la sol·licitud d'extensió del termini per a la investigació de Fiscalia si escau, que serà el 28 de juliol, Amnistia Internacional considera que la investigació de la cadena de comandament és tan necessària com ara retardada.

"És decebedor que, després de més de 20 mesos, només s'hagin fet petites passes per investigar alguns els comandaments estratègics de Carabiners, i cap en casos individuals. Existeixen fundades raons per pensar que l'exgeneral Director i el llavors Director d'Ordre i Seguretat, l'actual cap, podrien haver consentit la comissió d'actes de tortura i maltractaments en contra de manifestants, com a casos tan greus com el de Gustavo Gatica o el de Fabiola Campillai", ha afirmat Clara del Campo, encarregada de campanyes per a Sud-amèrica d'Amnistia Internacional.

Clara del Campo ha manifestat també que la circumstància que una persona sigui investigada per la seva presumpta responsabilitat en la comissió d'un delicte no deixa sense efecte la presumpció d'innocència de què gaudeix qualsevol persona.

El retard en la investigació dels comandaments encara és més alarmant en un context en què la protesta social a Xile continua i és reprimida amb violència policial

Clara del Campo, Amnistia Internacional

"El retard en la investigació dels comandaments és encara més alarmant en un context en què la protesta social a Xile continua i segueix sent reprimida amb violència policial. Els mètodes i armes han canviat, però persisteix la intenció de fer mal als manifestants. Fins que no hi hagi rendició de comptes dels alts comandaments, seguirem lamentant violacions de drets humans. La impunitat sembra repetició".

A l'octubre de 2020, Amnistia Internacional va publicar un exhaustiu informe, Ojos sobre Chile: Violencia policial y responsabilidad de mando durante el estallido social, en què va analitzar l'actuació d'oficials de Carabiners entre el 18 d'octubre i 30 de novembre de 2019. Va concloure que es van cometre greus violacions de drets humans, incloent el dret a la integritat personal de les i els manifestants de manera generalitzada, a causa que els comandaments estratègics no van prendre totes les mesures necessàries per prevenir-les. En aquest informe, l'organització va alertar que, per garantir la no repetició de fets com els analitzats en l'informe, no només cal que jutgin totes les persones responsables fins al màxim nivell possible, sinó que a més es reformi substancialment la institució de Carabiners. Ambdues recomanacions segueixen sent necessàries i urgents.