Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Xile: Amnistia Internacional denunciarà violacions de drets humans davant la Comissió Interamericana de Drets Humans.

Les autoritats xilenes segueixen cometent violacions de drets humans de forma generalitzada, demostrant que el govern del President Sebtastian Piñera no ha pres decisions efectives per a fer front a la crisi, Amnistia Internacional dirà avui davant la Comissió Interamericana de Drets Humans en una audiència a Quito, Equador.

Amnistia Internacional segueix investigant les freus violacions de drets humans i possibles crims de dret internacional que s'han comès en el context de les protestes a Xile, però la informació fins ara recavada permet concloure preliminarment que aquests no són fets aïllats, sinó que l'ús excessiu de la força per les autoritats xilenes ha estat constant.

«És evident que el president Sebastian Piñera no ha disposat totes les mesures al seu abast per detenir els greus violacions de drets humans i possibles crims de dret internacional que segueixen tenint lloc a Xile des dels inicis de les protestes socials. La repressió violenta en contra de qui es manifesta ha estat constant i inclús podria intensificar-se després de les mesures de seguretat proposades per president el 7 de novembre» va dir l'Erika Guevara Rosas, directora per les Amèriques d'Amnistia Internacional.

«Aquesta continuïtat demostra que no hi ha una voluntat real de canviar l'estratègia fallida per atendre les crides de la ciutadania, amb ple respecte dels seus drets. Repetim la nostra crida al president Piñera: no hi ha temps a perdre, ordeni frenar d'immediat el dany que estan causant les forces de seguretat, del contrari, no es pot generar un vertader espai de diàleg per a escoltar les comandes de la societat sobre les grans deutes en matèria de drets humans. Els ulls del món segueixen posats sobre Xile.

L'equip de crisi i resposta tàctica per les Amèriques d'Amnistia Internacional porta dos setmanes al terreny, i conjuntament amb Amnistia Internacional Xile, està realitzant una minuciosa documentació de greus violacions de drets humans i crims de dret internacional. L'equip de recerca s'ha reunit amb autoritats xilenes, organitzacions de la societat civil, víctimes de violacions de drets humans i els seus familiars. Així mateix, en només una setmana, Amnistia Internacional va rebre més de 10.000 denúncies i abundant material audiovisual sobre l'ús excessiu de la força per part de militars i carrabiners, els quals estan sent verificats pels especialistes digitals i d'armes de l'organització. La presentació dels resultats de la seva investigació es realitzarà pròximament.
"El que està passant a Xile és tràgic. En tres setmanes l'Estat ha fet ús excessiu i moltes vegades innecessari de la força, sovint contra persones que participaven o estaven prop de manifestacions majoritàriament pacífiques. Volem deixar una cosa ben clar: no estem parlant de fets aïllats, els casos es multipliquen per milers i estan passant en pràcticament tot el país ", va dir l'Ana Piquer, directora executiva d'Amnistia Internacional Xile.

«Resulta espantós que, en qüestió de dies, més de 20 persones hagin perdut la vida, cinc d'elles a causa d'agents de l'estat. A aquestes terribles xifres se sumen centenars de persones que han patit lesions irreparables, com la pèrdua d'ulls, provocades per trets de bales de goma o bombes lacrimògenes que han anat directament contra el seu cap. A més a més, hem documentat casos de tortura i violència sexual. Com pot el govern xilè minimitzar la gravetat d'aquests fets que segueixen succeint a diari? És urgent prendre mesures per a que això pari.

- Xile: Decisió de cancel·lar APEC I COP25 no desviarà l'atenció de la comunitat internacional davant violacions als drets humans (Notícies, 31 octubre 2019)
- Xile: Amnistia Internacional s'anuncia missió d'investigació per documentar greus violacions de drets humans (Notícies 24 d'octubre de al 2019)
- Xile: Amnistia Internacional envia carta al president Piñera reiterant les seves obligacions de drets humans (Notícies 21 d'octubre de al 2019)
- Xile: Autoritats han de garantir els drets humans durant estat d'emergència (Notícies 19 d'octubre de al 2019)