Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Xile: Amnistia Internacional anuncia missió d'investigació per documentar greus violacions de drets humans

© Mateo Lanzuela

Amnistia Internacional ha estat monitorejant de prop la situació a Xile i enviarà el seu equip de crisi els proper dies per documentar violacions de drets humans i possibles crims de dret internacional comesos en el context de l'estat d'emergència i el toc de queda que s'ha implementat al país durant aquesta setmana.

«El món té els ulls a Xile. Estem enviant el nostre equip regional de crisi per documentar, conjuntament amb el nostre equip de Xile, les greus violacions dels drets humans i, possibles crims de dret internacional que s'estan cometent per part dels agents de l'Estat», ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per les Amèriques d'Amnistia Internacional.

El govern xilè ha informat que, fins el moment, 18 persones han mort en el context de les manifestacions, l'estat d'emergència i el toc de queda. Segons l'Institut Nacional de Drets Humans (INDH), cinc d'aquestes persones van morir a mans de les forces de seguretat. L'INDH també ha reportar la detenció de prop de 2.600 persones, 584 ferides -de les quals 245 han estat per armes de foc- i altres violacions greus de drets humans.

L'equip regional de crisi d'Amnistia Internacional recollirà testimonis i accedirà a documents per corroborar les denúncies de violacions a drets humans i possibles crims de dret internacional, amb la finalitat d'acompanyar les víctimes i exigir l'Estat xilè garanteixi els seus drets a justícia, veritat, reparació i no repetició.

A travès dels canals que l'organització ha posat a disposició de la societat civil xilena, Amnistia Internacional ha rebut centenars de denúncies sobre greus violacions de drets humans que van des de l'ús excessiu de la força, la tortura, violacions de domicili il·legals i detencions arbitràries. Els experts digitals d'Amnistia Internacional estan verificant la informació fotogràfica i videogràfica ara rebuda.

«Al president Sebastián Piñera l'exhortem un cop més que posi fi a la violenta repressió contra qui avui exerceix el seu legitim dret de manifestar-se pacíficament. Tot i els seus missatges de consol, de disculpes i mesures insuficients, el desplegament agressiu dels carrabiners i militars al carrer segueix turmentant la població», va dir l'Erika Guevara Rosas.

«El govern xilè ha de centrar tots els seus esforços a escoltar i atendre de manera genuïna les comandes de la població, i a realitzar els canvis substancials i estructurals necessaris perquè les persones a Xile puguin gaudir en igualtat dels seus drets humans i viure en dignitat.»

El públic pot enviar proves de possibles violacions de drets humans a Amnistia Internacional a través dels següents canals:
Whatsapp: +52 55 6217 0608; correu electrònic: crisisamericas@amnesty.org; Twitter: #EvidenciaCrisisChile

Més informació

Xile: Amnsitia Internacional envia una carta al president Piñera reiterant les seves obligacions de drets humans (Noticia, 21 d'octubre de 2019)

Xile: Autoritats han de garantir els drets humans durant l'estat d'emergència (Noticia, 19 d'octubre de 2019)