1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

'Write for Rights': La campanya de drets humans més gran del món arriba als 20 anys

AI

Avui comença la reeixida campanya d'Amnistia Internacional Write for Rights que marca 20 anys d'acció mundial d'enviament de cartes. Des de 2001, l'organització ha reunit milions de missatges escrits per donar suport a persones injustament empresonades o perseguides, i Write for Rights s'ha convertit en la principal acció mundial de drets humans.

Aquest any, Amnistia Internacional demana justícia per 10 persones i grups valents, com una periodista ciutadana empresonada a Xina per informar sobre la COVID-19, un activista ambiental empresonat a Guatemala per fer campanya contra la destrucció d'un riu sagrat del seu país, una periodista ciutadana adolescent a la Cisjordània ocupada i una activista dels drets de les dones mexicana que va sobreviure als trets de la policia.

"Cada any, Write for Rights ofereix un salvavides a persones de tot el món que veuen atacats els seus drets només per defensar allò en el que creuen. Són persones que lluiten contra la desigualtat, la discriminació i la repressió política, i que fan campanya per protegir tots els nostres drets, ja sigui en favor de la justícia ambiental o contra la pena de mort. Aquesta campanya representa tot el que defensa Amnistia: persones de tot el món actuant amb una sola veu, en solidaritat global, per combatre la injustícia", afirma Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

"I necessiten el teu suport, ja sigui amb una piulada, firma o carta a les autoritats. De vegades, una acció petita pot aconseguir un gran canvi. Els últims 20 anys de de Write for Rights demostren que les paraules tenen un poder real".

Cada mes de desembre, persones de tot el món escriuen milions de cartes, correus electrònics, piulades, missatges a Facebook i targetes postals en favor d'altres persones els drets humans de les quals estan sent atacats. Write for Rights ha contribuït a canviar la vida de més de 100 persones des del 2001 en alliberar-les de la tortura, la fustigació o l'empresonament injust.

Entre els casos de la campanya d'aquest any trobem el de Janna Jihad, de 15 anys, criada en un petit poble palestí anomenat Nabi Saleh. El 2009, quan Janna tenia tres anys, la seva comunitat va començar a celebrar setmanalment manifestacions pacífiques contra l'ocupació, que van ser reprimides amb violència per les forces israelianes. Janna va començar a gravar les experiències de la seva comunitat amb el telèfon mòbil de la seva mare als set anys, i ha estat reconeguda com una de les reporteres de drets humans més joves de la història.

Janna ha sofert intimidació i amenaces de mort pel seu activisme, però està decidida a continuar amb la seva denúncia. Ha dit:

"Haver crescut en una família activista, escoltant els relats de la meva àvia o el meu avi, sentint els meus oncles parlar de ser detingut, aprenent sobre la resistència, em va inspirar per no quedar-me callada. És impossible mantenir-se en silenci en una situació així. Per què quedar-me callada si vull canviar la realitat del que estem vivint i el que encara estem suportant?"

Amnistia Internacional demana als seus simpatitzants que escriguin cartes per exigir que es protegeixi la Janna. A més, Amnistia Internacional també demana justícia per a:

  • Mikita Zalatarou, qui només tenia 16 anys quan va ser detingut després de veure's atrapat en una multitud que abandonava un acte de protesta a Bielorússia. Va estar reclòs en règim d'aïllament i, segons informes, va ser torturat.
  • Wendy Galarza, qui ser tirotejada per participar en una protesta per reclamar justícia per l'assassinat d'una dona a Cancún (Mèxic).
  • Bernardo Caal Xol, empresonat a Guatemala per fer campanya contra la destrucció del riu Cahabón.
  • La periodista ciutadana Zhang Zhan, empresonada a la Xina per informar sobre el brot de COVID-19 a Wuhan.
  • Panusaya ("Rung") Sithijirawattanakul, activista de 22 anys que s'enfronta a cadena perpètua per reclamar llibertat i democràcia a Tailàndia.
  • Imoleayo Adeyeun Michael, qui podria acabar a la presó per participar en el moviment #EndSARS contra la Unitat Especial Antirrobatoris de Nigèria.
  • Anna Sharyhina i Vira Chernygina, dirigents d'una organització LGBTI a Ucraïna. Anna i Vera han sofert atacs i abusos, i les autoritats no les han protegit.
  • L'advocat Mohamed Baker, empresonat a Egipte. Mohamed ha dedicat la seva vida a protegir els drets humans dels altres.
  • Ciham Ali, d'Eritrea, qui porta més de vuit anys en parador ignorat. Als 15 anys va ser segrestada per les autoritats eritreas quan intentava fugir del país, i des de llavors no se l'ha tornat a veure.

Write for Rights va sorgir fa 20 anys a Varsòvia (Polònia) quan diversos amics van decidir celebrar el Dia dels Drets Humans (10 de desembre) amb una marató d'enviament de cartes durant 24 hores. De 2.326 cartes el 2001 a 4,5 milions de cartes, piulades i peticions signades el 2020, Write for Rights ha crescut fins a convertir-se en la major campanya de drets humans del món.

És una acció que realment fa efecte, com pot testificar Jani Silva, activista ambiental de Colòmbia. A causa de la seva valenta oposició a la contaminació ambiental i les violacions de drets humans associades al medi ambient, Jani pateix assetjament, intimidació i amenaces de mort. El 2020, més de 400.000 persones van actuar a Write for Rigjhts reclamant  protecció per a ella.

Jani ha dit:

"Els agraeixo molt les cartes, des del fons del meu cor jo dic que aquesta campanya és la que m'ha mantingut viva. Tot i que alguns em volen veure morta. no ho han fet, i és gràcies a aquesta campanya de suport".