Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Victòria històrica a Dinamarca: es modifica la llei per reconèixer que el sexe sense consentiment és violació

Amnesty International

En resposta a l'aprovació avui al Parlament de Dinamarca d'un projecte de llei que, un cop convertit en llei, reconeixerà finalment que el sexe sense consentiment és violació, Anna Błuś, investigadora d'Amnistia Internacional sobre drets de les dones, ha declarat:

"Avui és un gran dia per a les dones de Dinamarca perquè s'han relegat a la paperera de la història les obsoletes i perilloses lleis de violació, i s'ha permès que es posi fi a l'omnipresent estigma i la impunitat endèmica per aquest delicte".

"La nova llei no és del tot clara en el seu comentari que la passivitat no pot considerar-se consentiment però, malgrat aquest punt feble, segueix sent un pas enorme per a Dinamarca"

"Aquest dia històric no ha arribat per casualitat. És resultat d'anys de campanya per part de supervivents que, en explicar les seves doloroses històries, han ajudat a garantir que altres dones no hauran de suportar el que elles han suportat".

"Per increïble que sembli, amb Dinamarca són únicament 12 els països d'Europa que reconeixen que les relacions sexuals sense consentiment constitueixen violació, tot i que el canvi està prenent impuls en altres països que també es plantegen modificar les seves lleis".

Informació complementària

Després de l'aprovació del projecte de llei i la signatura de la reina, Dinamarca serà només el dotzè país de l'Espai Econòmic Europeu (EEE) que reconegui que el sexe sense consentiment constitueix violació. Grècia va modificar la seva tipificació de violació el 2019, i Espanya i Països Baixos van anunciar recentment la seva intenció de modificar la seva legislació nacional per reconèixer aquest fet.

A Dinamarca es denuncien moltíssimes menys violacions de les que realment es cometen, i fins i tot quan les dones van a la policia, les probabilitats que es processi o condemni el violador són molt escasses.

Segons el Ministeri de Justícia danès, a Dinamarca cada any 11.400 dones pateixen una violació o un intent de violació. Una investigació de la Universitat del Sud de Dinamarca calcula que aquesta xifra pot haver estat de fins a 24.000 dones el 2017. No obstant això, el 2019 es van denunciar a la policia només 1.017 violacions, i d'aquestes únicament 79 van acabar en condemna.