Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Veneçuela: l’Estat ha de respectar els drets fonamentals de reunió i llibertat d’expressió

Després dels últims actes de violència que han tingut lloc durant les protestes estudiantils en diferents ciutats de Veneçuela en favor i en contra de la suspensió de RCTV Internacional, Amnistia Internacional ha fet una crida a les autoritats perquè garanteixin el dret de reunió i d’expressió de totes les persones.

Londres.- Després dels últims actes de violència que han tingut lloc durant les protestes estudiantils en diferents ciutats de Veneçuela en favor i en contra de la suspensió de RCTV Internacional, Amnistia Internacional ha fet una crida a les autoritats perquè garanteixin el dret de reunió i d’expressió de totes les persones, s’assegurin que la mort dels estudiants Yosinio Carrillo Torres, de 16 anys, i Marcos Rosales, així com les lesions que han sofert desenes de persones, inclosos manifestants i membres de les forces de l’ordre, siguin investigades i els responsables portats davant de la justícia.

Les autoritats han de condemnar de forma inequívoca i immediata aquests greus abusos i garantir que les forces de l’ordre només intervindran per protegir la integritat i la vida de totes les persones que desitgin exercir el seu legítim dret de reunió.

L’Estat té el deure de mantenir l’ordre assegurant sempre que les forces de seguretat empren la força, inclosa la utilització d’armes, només quan és estrictament necessari i d’acord amb un principi de proporcionalitat, sense infligir en cap cas tortures o tractaments cruels, inhumans o degradants, de la manera que ho especifiquen els estàndards internacionals de drets humans i la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela.

“El dret de reunió és un dret fonamental, però no és un dret a la protesta violenta. Els manifestants i els seus líders s’han d’assegurar que no s’utilitzi la violència”, va especificar Amnistia Internacional.

El que ha succeït aquests darrers dies no és un fet aïllat. En els últims 13 mesos, durant els quals les protestes s’han incrementat considerablement a Veneçuela, prop de 600 manifestants han resultat ferits, com a mínim 14 d’ells per armes de foc, i ja han mort 9 manifestants. Segons alguns informes, la majoria han estat agredits per les forces de seguretat, per grups civils armats simpatitzants del govern que reivindiquen les seves accions, o bé per civils no identificats.

Amnistia Internacional està molt preocupada pel deteriorament de la llibertat d’expressió a la República Bolivariana de Veneçuela. Tots els drets humans, inclòs el dret a la llibertat d’expressió i reunió, han de ser respectats i la societat ho ha de percebre.

La no renovació o suspensió de llicències de canals de televisió i ràdio, com ja va succeir el 2007 amb RCTV i l’any passat amb la revocació de la llicència de 34 emissores de ràdio, afegit a la recent suspensió de quatre canals de televisió per cable, un d’ells RCTV Internacional, fan palesa la manca de respecte de les autoritats per la legítima tasca dels mitjans de comunicació, especialment quan aquests són coneguts per la seva línia editorial crítica amb el govern.

“Si bé els mitjans de comunicació han d’adscriure’s als preceptes de la llei, el tancament d’un mitjà de comunicació ha de ser l’últim recurs i una mesura que només s’ha de posar en pràctica després que s’hagin donat totes les garanties del procés corresponent, inclòs el dret a presentar una defensa i a l’apel•lació”, va dir Amnistia Internacional.

Si el govern veneçolà està compromès amb els valors de l’estat de dret, ha de promoure, protegir i respectar el dret a la llibertat d’expressió i de reunió, i celebrar la importància i contribució positiva que la crítica i la transparència tenen en un estat de dret, va afirmar Amnistia Internacional.

Informació addicional

RCTV Internacional i cinc canals de televisió per cable més van ser retirats d’antena la matinada del 23 de gener per, presumptament, haver contravingut l’article 10 de la Llei de Responsabilitat Social a Ràdio i Televisió. Segons diversos informes, quatre d’aquests canals de televisió per cable, Momentum, TV Chile, American Network i Ritmoson, podran tornar a retransmetre.

Els drets a la llibertat d’expressió i de reunió són drets fonamentals garantits tant per la Declaració Universal dels Drets Humans i la Convenció Americana sobre Drets Humans, com per la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela.