Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Veneçuela: greus atacs contra representants de l'oposició a l'Assemblea Nacional

Roman Camacho/SOPA/LightRocket/Getty

L'assetjament i l'amenaça contra diputats i diputades de l'oposició a l'Assemblea Nacional forma part de la política de repressió en contra de qualsevol forma de dissidència política que el govern de Nicolás Maduro ha desplegat els darrers anys a Veneçuela, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

"Repetida i sostingudament les autoritats sota el comandament de Nicolás Maduro han intentat desmantellar qualsevol forma de dissidència política al país per mitjà de greus violacions de drets humans, que han inclòs l'ús de la tortura, desaparicions forçades i detencions arbitràries", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

L'organització ha tingut coneixement recentment del que podria suposar la desaparició forçada del diputat Gilber Caro i Víctor Ugas, detinguts per suposats agents de l'Estat el 20 de desembre de 2019. Si bé tots dos van ser presentats davant d'un jutge, les autoritats han negat als seus familiars qualsevol informació sobre el lloc de la seva detenció.

Alhora, les campanyes d'estigmatització i amenaces contra membres de l'oposició, com els atacs en contra de la diputada Delsa Solórzano, són exemples que se sumen al persistent assetjament i intimidació de diputats de l'oposició i treballadors de l'Assemblea Nacional que han estat detinguts arbitràriament. En els últims anys, dotzenes de membres de l'oposició s'han vist forçats a fugir del país i sol·licitar asil davant les amenaces que han rebut per part del govern de Maduro.

"Amnistia Internacional continuarà vigilant davant d'aquesta nova crisi política al voltant de l'Assemblea Nacional i el risc que es repeteixin detencions arbitràries, o altres atacs que puguin incloure agressions a diputats i periodistes, campanyes d'estigmatització, restriccions de la llibertat de moviment, amenaces a la seva integritat física, tortura, detencions arbitràries i violacions il·legals de domicili", ha afirmat Erika Guevara-Rosas.

"La Missió d'Investigació de l'ONU encarregada d'investigar els responsables d'haver comès crims de dret internacional i altres greus violacions a drets humans a Veneçuela ha de parar esment a aquesta nova onada de repressió. Les autoritats veneçolanes han de recordar que aquestes violacions a drets humans poden constituir crims sota el dret internacional que no quedaran impunes".

Informació addicional

En l'informe Hambre de justicia: crímenes de lesa humanidad en Venezuela, publicat l'any passat, Amnistia Internacional va concloure que les execucions extrajudicials selectives, detencions arbitràries i morts i lesions per ús excessiu de la força que ha utilitzat el govern de Nicolás Maduro de forma sistemàtica i generalitzada des d'almenys 2017, poden constituir crims de lesa humanitat.