Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Veneçuela: els governs de la regió han d'oferir protecció a qui marxa del país

Els governs de tota la regió de l'Amèrica Llatina i el Carib han d'assumir la seva responsabilitat col·lectiva de protegir i garantir els drets humans de tota persona que marxi de Veneçuela, ha manifestat Amnistia avui, en una carta oberta als governs de la regió assistents a un cimera d'urgència que se celebra a Quito, Equador.

"Milions de persones han estat obligades a deixar tot enrere i caminar durant dies per escapar de les violacions de drets humans comeses a gran escala a Veneçuela, que inclouen detencions arbitràries, execucions extrajudicials, tortura i violació del dret a l'alimentació i a la salut", ha assenyalat Erika Guevara Rosas, directora per les Américas d'Amnistia Internacional.


"La solució demana lideratge i cooperació internacionals. Els països veïns han de mostrar solidaritat i comprometre's a protegir les persones de Veneçuela en els moments de necessitat. No han de donar l'esquena a qui no fa més que buscar un lloc on refer la seva vida en condicions de seguretat".

Més de 2,3 milions de persones han abandonat Veneçuela des del 2015, l'equivalent a més del 7% de la població, segons xifres de l'ONU. La majoria han buscat refugi al Brasil, Xile, Colòmbia, l'Equador i el Perú.

Donada la magnitud de la crisi de refugiats, Amnistia Internacional demana als governs de la regió que permetin l'accés a procediments de sol·licitud de protecció a totes les persones arribades de Veneçuela. Els països receptors han d'aplicar immediatament mesures efectives de protecció d'aquestes persones i garantir que no són retornades. Els Estats han de garantir l'accés als drets humans tant a les comunitats receptores com a qui necessiti protecció internacional, inclosos els drets a la salut, l'educació, el treball, la seguretat i la llibertat de circulació, entre altres.

Els governs regionals i les agències internacionals especialistes, com l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats Regional (ACNUR) i l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM), també han de determinar la seva responsabilitat compartida de donar suport econòmic i logístic per garantir els drets i la protecció de totes les persones que arriben de Veneçuela.