Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Veneçuela: l'ONU avala la denúncia de crims de lesa humanitat i n'identifica possibles responsables


En el context del 45è període de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU, la Missió Internacional i Independent de Determinació dels Fets per a Veneçuela, creada pel mateix òrgan al setembre de 2019, ha presentat les seves conclusions en el seu primer informe davant el Consell avui. Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha assenyalat:

“Amnistia Internacional va denunciar la probable comissió de crims de lesa humanitat a Veneçuela al maig de 2019. En una fita per a les víctimes de violacions a drets humans, l'esperat i contundent informe de la Missió de Determinació dels Fets per a Veneçuela avala aquesta greu denúncia i dona suport a les milers de víctimes en la seva reclamació per una justícia que no arriba al seu país. Compartim la crida de l'ONU a la justícia internacional, inclosa la Cort Penal Internacional, perquè es garanteixin els drets de veritat, justícia, reparació i no repetició.

L'informe de la Missió de Determinació dels Fets es fa ressò i aprofundeix en les denúncies que organitzacions de drets humans veneçolanes i internacionals hem realitzat en els últims anys. Les autoritats sota el comandament de Nicolás Maduro continuen cometent crims de dret internacional i greus violacions de drets humans, com ara execucions extrajudicials, tortura, detencions arbitràries i ús excessiu de la força. Sens dubte, s'ha de renovar i enfortir el mandat d'aquest mecanisme d'escrutini internacional. No fer-ho seria donar l'esquena a les víctimes, a la veritat i a la justícia.”

A l'agost, 84 organitzacions nacionals i internacionals de drets humans van demanar als Estats membres del Consell de Drets Humans que, durant el seu 45è període de sessions, renovin i enforteixin l'important mandat de la Missió Internacional Independent de Determinació dels Fets sobre Veneçuela.

Els Estats han de garantir que la Missió compti amb finançament suficient i estigui capacitada per a recopilar, consolidar, preservar i analitzar proves per a futurs processaments o altres fins de rendició de comptes, inclosos els mecanismes de justícia internacionals com la Cort Penal Internacional, amb la finalitat d'evitar la impunitat per crims de dret internacional i greus violacions de drets humans comesos a Veneçuela.