Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Veneçuela: l'ONU avala la denúncia de crims de lesa humanitat i n'identifica possibles responsables


En el context del 45è període de sessions del Consell de Drets Humans de l'ONU, la Missió Internacional i Independent de Determinació dels Fets per a Veneçuela, creada pel mateix òrgan al setembre de 2019, ha presentat les seves conclusions en el seu primer informe davant el Consell avui. Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha assenyalat:

“Amnistia Internacional va denunciar la probable comissió de crims de lesa humanitat a Veneçuela al maig de 2019. En una fita per a les víctimes de violacions a drets humans, l'esperat i contundent informe de la Missió de Determinació dels Fets per a Veneçuela avala aquesta greu denúncia i dona suport a les milers de víctimes en la seva reclamació per una justícia que no arriba al seu país. Compartim la crida de l'ONU a la justícia internacional, inclosa la Cort Penal Internacional, perquè es garanteixin els drets de veritat, justícia, reparació i no repetició.

L'informe de la Missió de Determinació dels Fets es fa ressò i aprofundeix en les denúncies que organitzacions de drets humans veneçolanes i internacionals hem realitzat en els últims anys. Les autoritats sota el comandament de Nicolás Maduro continuen cometent crims de dret internacional i greus violacions de drets humans, com ara execucions extrajudicials, tortura, detencions arbitràries i ús excessiu de la força. Sens dubte, s'ha de renovar i enfortir el mandat d'aquest mecanisme d'escrutini internacional. No fer-ho seria donar l'esquena a les víctimes, a la veritat i a la justícia.”

A l'agost, 84 organitzacions nacionals i internacionals de drets humans van demanar als Estats membres del Consell de Drets Humans que, durant el seu 45è període de sessions, renovin i enforteixin l'important mandat de la Missió Internacional Independent de Determinació dels Fets sobre Veneçuela.

Els Estats han de garantir que la Missió compti amb finançament suficient i estigui capacitada per a recopilar, consolidar, preservar i analitzar proves per a futurs processaments o altres fins de rendició de comptes, inclosos els mecanismes de justícia internacionals com la Cort Penal Internacional, amb la finalitat d'evitar la impunitat per crims de dret internacional i greus violacions de drets humans comesos a Veneçuela.