Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Veneçuela: creix la repressió estatal a les protestes enmig de la crisi

Almenys quatre persones han mort, més de 200 han resultat ferides i 205 han estat detingudes durant la repressió estatal de diverses protestes que han tingut lloc a tot Veneçuela des del 30 d'abril, ha confirmat Amnistia Internacional.

"Les forces de seguretat sota el comandament de Nicolás Maduro i grups de civils armats que li donen suport insisteixen a reprimir les protestes de les persones que demanen una sortida a la greu crisi política i de drets humans que afecta el país des de fa anys", ha afirmat Erika Guevara-Rosas, directora per a les Amèriquesd'Amnistia Internacional.  

"Els crims de dret internacional que estan cometent engreixeran el ja llarg expedient davant la justícia internacional. Maduro ha de posar fi a la seva política de repressió immediatament". Amnistia Internacional ha estat documentant les greus violacions als drets humans i crims de dret internacional  a Veneçuela des de l'agreujament de la crisi al gener de 2019. L'organització ha documentat execucions extrajudicials, ús il·legítim de la força letal, detencions arbitràries massives i maltractaments contra persones que manifesten la seva opinió en contra del govern de Maduro.

Informació addicional

El 30 d'abril, el president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, va anunciar que oficials de les forces armades s'havien sumat a la seva crida "dins del marc de la Constitució per al cessament definitiu de la usurpació de Nicolás Maduro".

Aquest anunci va anar acompanyat d'una convocatòria a la població veneçolana per prendre els carrers en suport al que va anomenar la "Operación Libertad", motivant un seguit de protestes que han provocat una forta repressió per part de les forces de seguretat sota el comandament de Nicolás Maduro i grups de civils armats que li donen suport (coneguts com a colectivos a Veneçuela).

Maduro, que va qualificar l'anunci del 30 d'abril com un "intent de cop d'estat", va cridar a la població a manifestar-se en suport al govern. L'1 de maig va haver-hi també manifestacions en suport al govern, de les quals no hi ha cap informació de persones ferides, mortes o detingudes.